fbpx
logo
Szukaj
open close

Zielony groszek z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd8164e5a-2a94-4bbd-9b3c-8aaf8a61aa1c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zielony groszek z krewetkami

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Następnie układamy krewetki w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze i gotujemy przez ok. 10 minut, po czym odkładamy do ostygnięcia
  • Cebulki obieramy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulki i smażymy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy groszek, zieleninę (tymianek i natkę) i przyprawy (sól i pieprz), dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-30 minut (do miękkości groszku)
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka zieleninę, a warzywa wykładamy na talerz
  • Wywar gotujemy na dużym ogniu do momentu, aż większość płynu odparuję
  • Następnie wkładamy do wywaru krewetki i podgrzewamy do momentu, aż będą gorące
  • Krewetki wyciągamy z wywaru i układamy na warzywach, a całość polewamy wywarem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami lub z groszkiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Groszek zielony (500 g)
  • Krewetka black tiger (świeża) (300 g)
  • Cebula dymka (240 g)
  • Woda (200 ml)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - duży, Talerz, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron z tofu, pieczarkami i groszkiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Por kroimy w pół plastry Pieczarki kroimy w plasterki Tofu kroimy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z dzikim ryżem i szparagami

Pomidory drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiące miodowe krewetki

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >