Sałatka z dzikim ryżem i szparagami
Sałatka z dzikim ryżem i szparagami
Przygotowanie
- Pomidory drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
- Cukinię kroimy w pół plastry
- Paprykę kroimy w słupki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy szparagi, cukinię oraz paprykę i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy warzywa do miski, dodajemy ryż oraz pomidory i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz, sos sojowy i ocet, dodajemy imbir i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Groszek zielony (300 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Papryka żółta (150 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Oliwki czarne (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sos sojowy (30 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Ocet balsamiczny (3 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.