Sałatka z dzikim ryżem i szparagami
Sałatka z dzikim ryżem i szparagami
Przygotowanie
- Pomidory drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
- Cukinię kroimy w pół plastry
- Paprykę kroimy w słupki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy szparagi, cukinię oraz paprykę i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy warzywa do miski, dodajemy ryż oraz pomidory i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz, sos sojowy i ocet, dodajemy imbir i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Groszek zielony (300 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Papryka żółta (150 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Oliwki czarne (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sos sojowy (30 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Ocet balsamiczny (3 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krewetki z rumem po kubańsku
Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz),…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – niedźwiadek
Z chleba wycinamy kawałki na kształt niedźwiadka Na chleb nakładamy ser Rzodkiewkę kroimy w plastry Oliwkę zieloną kroimy w plastry Z oliwki czarnej wycinamy z oby stron po małym plasterku Z papryki wycinamy kawałek na…
WIĘCEJ >Sałatkowy przekładaniec
Chleb kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące) Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru…
WIĘCEJ >Ryba z warzywami
Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno siekamy. Warzywa delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając kolejno czosnek, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem….
WIĘCEJ >