fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z dzikim ryżem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdef7720f-51ae-44f5-845c-0130c74525d7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z dzikim ryżem i szparagami

Przygotowanie

  • Pomidory drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Cukinię kroimy w pół plastry
  • Paprykę kroimy w słupki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szparagi, cukinię oraz paprykę i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy warzywa do miski, dodajemy ryż oraz pomidory i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz, sos sojowy i ocet, dodajemy imbir i całość dokładnie mieszamy
  • Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Groszek zielony (300 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Oliwki czarne (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Ocet balsamiczny (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki z rumem po kubańsku

Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz),…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – niedźwiadek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt niedźwiadka Na chleb nakładamy ser Rzodkiewkę kroimy w plastry Oliwkę zieloną kroimy w plastry Z oliwki czarnej wycinamy z oby stron po małym plasterku Z papryki wycinamy kawałek na…

WIĘCEJ >

Sałatkowy przekładaniec

Chleb kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące) Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru…

WIĘCEJ >

Ryba z warzywami

Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno siekamy. Warzywa delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając kolejno czosnek, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >