fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki z łososia

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-208
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placuszki z łososia

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek do dwóch, osobnych misek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Łososia odsączamy z zalewy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem
  • Dodajemy zieleninę, skórkę i sok z cytryny, cebulę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Do miski z żółtkami wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie przenosimy do miski z masą z żółtek i mieszamy
  • Masę z jaj przenosimy do miski z łososiem i całość dokładnie mieszamy
  • Na papier nakładamy łyżką masę formując okrągłe placuszki
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Po tym czasie obracamy placki na drugą stronę i pieczemy przez następne ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś z puszki (w sosie własnym) (400 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cebula (45 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kukurydzą i serem

Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Cebulę obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło) Dodajemy mąkę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Ściągamy garnek z kuchenki,…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Miodowe udka kurczaka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka leżały ciasno w jednej warstwie) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin i tłuszcz (olej),…

WIĘCEJ >