fbpx
logo
Szukaj
open close

Placuszki z łososia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4678dcf-1294-4f4c-a4f7-197cb265812f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placuszki z łososia

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek do dwóch, osobnych misek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Łososia odsączamy z zalewy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem
  • Dodajemy zieleninę, skórkę i sok z cytryny, cebulę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Do miski z żółtkami wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie przenosimy do miski z masą z żółtek i mieszamy
  • Masę z jaj przenosimy do miski z łososiem i całość dokładnie mieszamy
  • Na papier nakładamy łyżką masę formując okrągłe placuszki
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Po tym czasie obracamy placki na drugą stronę i pieczemy przez następne ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś z puszki (w sosie własnym) (400 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cebula (45 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placuszki z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie odcedzamy i (…)

WIĘCEJ >

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Placuszki warzywne

Wszystkie warzywa (poza cukinią) obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na (…)

WIĘCEJ >

Placuszki z cukinii

Cukinię myjemy, trzemy na tarce, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie należy odlać sok. Natkę i cebulę drobno (…)

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na (…)

WIĘCEJ >