Podpłomyki
Podpłomyki
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąki, dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta
- Ciasto dzielimy na ok. 10-12 części (z 125 g mąki), przykrywamy wilgotną ścierką i zostawiamy na ok. 30 minut
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy placki i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie usmażone placki skrapiamy wodą, składamy na pół i odkładamy na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (125 g)
- Woda (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brukselka z pieczarkami
Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni…
WIĘCEJ >Chleb bananowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…
WIĘCEJ >