Polędwica wołowa w bekonie
Polędwica wołowa w bekonie
Przygotowanie
- Każdy stek powinien ważyć ok. 115 g
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
- Brzegi każdego steku owijamy plastrami bekonu i spinamy wykałaczkami
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy steki i podsmażamy przez ok. 4 minuty z każdej strony, po czym przenosimy na blachę
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut (lub pieczemy wg upodobań)
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
- Ze steków wyciągamy wykałaczki i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z polędwicą.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (460 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.