fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwica z pastą awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4413a44-43bb-4fa7-9f8d-4d011a6a8116
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica z pastą awokado

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dolewamy połowę soku z limonki oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso kroimy w plastry i wkładamy do miski (niemetalowej)
  • Następnie polewamy mięso marynatą i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Awokado kroimy na pół, pestkę wyrzucamy, a miąższ przenosimy do miski
  • Dodajemy pozostały sok z limonki oraz przyprawy (sól i pieprz) i rozgniatamy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut
  • Tortillę zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut, tak aby się dobrze zagrzały
  • Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na plackach tortilli wraz z awokado rukolą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami, możesz ją również ozdobić zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Rukola (250 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z marchewki i pietruszki

Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki Por kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew oraz pietruszkę, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 15…

WIĘCEJ >

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla…

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z szałwią

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka Dodajemy połowę tłuszczu, czosnek (wraz z łupinami) oraz…

WIĘCEJ >