fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica z pastą awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4413a44-43bb-4fa7-9f8d-4d011a6a8116
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica z pastą awokado

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dolewamy połowę soku z limonki oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso kroimy w plastry i wkładamy do miski (niemetalowej)
  • Następnie polewamy mięso marynatą i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Awokado kroimy na pół, pestkę wyrzucamy, a miąższ przenosimy do miski
  • Dodajemy pozostały sok z limonki oraz przyprawy (sól i pieprz) i rozgniatamy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut
  • Tortillę zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut, tak aby się dobrze zagrzały
  • Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na plackach tortilli wraz z awokado rukolą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami, możesz ją również ozdobić zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Rukola (250 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi zawijane boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy końcówki Następnie każdego szparaga owijamy plastrem boczku i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…

WIĘCEJ >

Orzeźwiający koktajl na śniadanie

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy herbatę, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut Następnie przecedzamy herbatę przez sitko, wyrzucamy liście, a płyn wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Do blendera wlewamy herbatę, jogurt oraz…

WIĘCEJ >

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Pasta z bakłażana

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy bakłażany i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie robić się brązowa i pękać)…

WIĘCEJ >