Polędwica z pastą awokado
Polędwica z pastą awokado
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
- Do blendera dolewamy połowę soku z limonki oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
- Mięso kroimy w plastry i wkładamy do miski (niemetalowej)
- Następnie polewamy mięso marynatą i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
- Awokado kroimy na pół, pestkę wyrzucamy, a miąższ przenosimy do miski
- Dodajemy pozostały sok z limonki oraz przyprawy (sól i pieprz) i rozgniatamy na jednolitą masę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut
- Tortillę zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut, tak aby się dobrze zagrzały
- Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na plackach tortilli wraz z awokado rukolą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Polędwicę możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami, możesz ją również ozdobić zieleniną.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (800 g)
- Tortilla (560 g)
- Rukola (250 g)
- Awokado (140 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Polędwica z grzybami w cieście
Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w cienkie plasterki Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy Mięso nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Polędwica w musztardowej marynacie
Do miski wkładamy musztardę, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso smarujemy musztardą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej) Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 kawałki, a następnie gotujemy…
WIĘCEJ >Polędwica wieprzowa z miodem
Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia,…
WIĘCEJ >Grillowana polędwica wołowa
Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy (usuwamy ścięgna) Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na ok. 1 godz. Grill rozgrzewamy do temp. 200 st. C Kładziemy mięso i…
WIĘCEJ >