Pomidorowy gulasz z kapustą
Pomidorowy gulasz z kapustą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Mięso kroimy w kostkę
- Kapustę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (na rumiany kolor)
- Dodajemy kapustę oraz przyprawy, dolewamy bulion, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Następnie zblednowanego pomidora dolewamy na patelnię, mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (170 g)
- Wieprzowina łopatka (150 g)
- Kapusta biała (150 g)
- Bulion jarski (125 ml)
- Cebula (50 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Olej MCT (10 ml)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Filety z combra jagnięcego
Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – Angry Birds
Pieczywo kroimy na pół i z jednej połówki wycinamy trójkąt, tak aby powstał pyszczek ptaszka Z szynki wycinamy ogonek ptaszka, a pozostałą szynkę kładziemy na niewyciętą połówkę pieczywa i przykrywamy wyciętą Z papryki wycinamy pasek…
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego
Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…
WIĘCEJ >Wołowina curry z ryżem
Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Zawartość patelni przenosimy do miski Na patelnię dokładamy tłuszcz,…
WIĘCEJ >