fbpx
logo
Szukaj
open close

Proziaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9598fd9-2a8d-47cc-9e76-831eb6353e95
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Proziaki

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy przez sitko mąki (1/18 ilości mąki orkiszowej czyli 50 g z przepisu podstawowego zostawiamy do podsypywania podczas wałkowania), wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie wyrabiamy
  • Następnie przenosimy ciasto na stolnicę, odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy na grubość ok. 1 cm (w razie potrzeby podsypujemy mąką)
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy placki i pieczemy na suchej patelni przez kilka minut, co jakiś czas obracając (pieczemy do momentu, aż będą mocno przyrumienione)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 25
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (900 g)
  • Kefir (500 ml)
  • Mąka razowa (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kamienna (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Słodkie bułeczki dyniowe

Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy (…)

WIĘCEJ >

Chlebek orzechowo-jabłkowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia (…)

WIĘCEJ >

Razowe bułeczki z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, (…)

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W (…)

WIĘCEJ >