fbpx
logo
Szukaj
open close

Proziaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9598fd9-2a8d-47cc-9e76-831eb6353e95
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Proziaki

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy przez sitko mąki (1/18 ilości mąki orkiszowej czyli 50 g z przepisu podstawowego zostawiamy do podsypywania podczas wałkowania), wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie wyrabiamy
  • Następnie przenosimy ciasto na stolnicę, odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy na grubość ok. 1 cm (w razie potrzeby podsypujemy mąką)
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy placki i pieczemy na suchej patelni przez kilka minut, co jakiś czas obracając (pieczemy do momentu, aż będą mocno przyrumienione)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 25
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (900 g)
  • Kefir (500 ml)
  • Mąka razowa (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kamienna (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Turecka pasta dyniowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Oliwki drobno siekamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza tłuszczem) umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na…

WIĘCEJ >

Kurczak z warzywami po azjatycku

Brokuł dzielimy na różyczki Paprykę kroimy w cienkie słupki Cebulę drobno siekamy Na patelnię wsypujemy orzechy i prażymy przez ok. 1-2 minuty, po czym ściągamy z patelni Do miski wlewamy bulion, sok pomarańczowy i sos…

WIĘCEJ >

Pikantne skrzydełka kurczaka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Skrzydełka nacinamy ostrym nożem przy pierwszym stawie i odrzucamy czubki skrzydeł (jeśli są) Każdy kawałek skrzydełka obtaczamy w jaju, a następnie…

WIĘCEJ >

Sałatka waldorf

Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany,…

WIĘCEJ >