Proziaki

Proziaki
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy przez sitko mąki (1/18 ilości mąki orkiszowej czyli 50 g z przepisu podstawowego zostawiamy do podsypywania podczas wałkowania), wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie wyrabiamy
- Następnie przenosimy ciasto na stolnicę, odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy na grubość ok. 1 cm (w razie potrzeby podsypujemy mąką)
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy placki i pieczemy na suchej patelni przez kilka minut, co jakiś czas obracając (pieczemy do momentu, aż będą mocno przyrumienione)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (900 g)
- Kefir (500 ml)
- Mąka razowa (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kamienna (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.