Pudding ryżowy z czekoladą
					Pudding ryżowy z czekoladą
Przygotowanie
- Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta
 - Następnie ryż odsączamy i odkładamy
 - Do rondla wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy, tak aby składniki się rozpuściły
 - Stawiamy rondel na kuchenkę (na duży ogień), dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
 - Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 45-50 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki
 - Ugotowany pudding przelewamy do misek (lub salaretek), przykrywamy folią i odstawiamy, tak aby ostygły do temp. pokojowej
 - Ostudzony deser wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
 - Po tym czasie posypujemy pudding startą czekoladą i podajemy
 
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (1000 ml)
 - Ryż biały – ziarno (200 g)
 - Cukier trzcinowy (100 g)
 - Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
 - Kakao w proszku (30 g)
 - Wanilia – ekstrakt (4 g)
 
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.











					
					
