fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpeciki z sarny w warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz9-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pulpeciki z sarny w warzywach

Przygotowanie

Pulpeciki

  • Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
  • Gotujemy na małym ogniu 10 min
  • Wyjmujemy mięso na jakiś talerz

Sos warzywny

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Por przekrawamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi, po czym kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną cebulę z porem
  • Zasmażamy 3 min na średnim ogniu
  • Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa
  • Zasmażamy 5 min mieszając od czasu do czasu
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 3 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Dorzucamy gotowe pulpeciki
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych jest w powyższych piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 21
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Sarnina udziec (300 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos warzywny

  • Woda (200 ml)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Kalafior (świeży) (75 g)
  • Por (70 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami i z chilli

Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…

WIĘCEJ >