fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpeciki z sarny w warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz9-3-3

Pulpeciki z sarny w warzywach

Przygotowanie

Pulpeciki

  • Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
  • Gotujemy na małym ogniu 10 min
  • Wyjmujemy mięso na jakiś talerz

Sos warzywny

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Por przekrawamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi, po czym kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną cebulę z porem
  • Zasmażamy 3 min na średnim ogniu
  • Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa
  • Zasmażamy 5 min mieszając od czasu do czasu
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 3 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Dorzucamy gotowe pulpeciki
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych jest w powyższych piktogramach.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić każdym innym. Sposób wykonania potrawy pozostanie wciąż taki sam.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpeciki

  • 300 g zmielonej sarniny
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (ok. 3 g)

Sos warzywny

  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 plaster selera (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 1 różyczka kalafiora (70 g)
  • pora (ok. 50 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 3 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (75 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 2 łyżki smalcu, masła klarowanego Ghee, łoju wołowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…

WIĘCEJ >

Truskawki

Truskawki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z truskawkami

Owoce: Wiśnie drylujemy Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek Omlet: Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >