fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpeciki z sarny w warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz9-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pulpeciki z sarny w warzywach

Przygotowanie

Pulpeciki

  • Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
  • Gotujemy na małym ogniu 10 min
  • Wyjmujemy mięso na jakiś talerz

Sos warzywny

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Por przekrawamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi, po czym kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną cebulę z porem
  • Zasmażamy 3 min na średnim ogniu
  • Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa
  • Zasmażamy 5 min mieszając od czasu do czasu
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 3 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Dorzucamy gotowe pulpeciki
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych jest w powyższych piktogramach.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić każdym innym. Sposób wykonania potrawy pozostanie wciąż taki sam.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpeciki

  • 300 g zmielonej sarniny
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (ok. 3 g)

Sos warzywny

  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 plaster selera (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 1 różyczka kalafiora (70 g)
  • pora (ok. 50 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 3 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (75 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 2 łyżki smalcu, masła klarowanego Ghee, łoju wołowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >