Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki z sarny w warzywach
Przygotowanie
Pulpeciki
- Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek
- Dokładnie mieszamy
- Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
- Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
- Gotujemy na małym ogniu 10 min
- Wyjmujemy mięso na jakiś talerz
Sos warzywny
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w paseczki
- Por przekrawamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi, po czym kroimy w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojoną cebulę z porem
- Zasmażamy 3 min na średnim ogniu
- Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa
- Zasmażamy 5 min mieszając od czasu do czasu
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Zasmażamy 3 min
- Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście i ziele angielskie
- Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
- Dorzucamy gotowe pulpeciki
- Gotujemy 10 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych jest w powyższych piktogramach.
Uwagi
Mięso z sarny możesz zastąpić każdym innym. Sposób wykonania potrawy pozostanie wciąż taki sam.
Autor
Lista składników
Pulpeciki
- 300 g zmielonej sarniny
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku (ok. 3 g)
Sos warzywny
- ½ cukinii (ok. 150 g)
- 1 marchew (60 g)
- 1 plaster selera (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- 1 różyczka kalafiora (70 g)
- ⅓ pora (ok. 50 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
- 3 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (75 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- 2 łyżki smalcu, masła klarowanego Ghee, łoju wołowego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Wątróbka z kurkami
Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…
WIĘCEJ >Pudding Chia z musem bananowym
Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy i…
WIĘCEJ >Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >