Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki z sarny w warzywach
Przygotowanie
Pulpeciki
- Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek
- Dokładnie mieszamy
- Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
- Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
- Gotujemy na małym ogniu 10 min
- Wyjmujemy mięso na jakiś talerz
Sos warzywny
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w paseczki
- Por przekrawamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi, po czym kroimy w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojoną cebulę z porem
- Zasmażamy 3 min na średnim ogniu
- Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa
- Zasmażamy 5 min mieszając od czasu do czasu
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Zasmażamy 3 min
- Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście i ziele angielskie
- Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
- Dorzucamy gotowe pulpeciki
- Gotujemy 10 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych jest w powyższych piktogramach.
Autor
Lista składników
Pulpety
- Bulion mięsny (500 ml)
- Sarnina udziec (300 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos warzywny
- Woda (200 ml)
- Cukinia zielona (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (świeża) (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Kalafior (świeży) (75 g)
- Por (70 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem brokułowy
Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…
WIĘCEJ >Sernik z batatów
Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….
WIĘCEJ >Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i z chilli
Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…
WIĘCEJ >