fbpx
logo
Szukaj
open close

Pulpeciki z sarny w warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz9-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pulpeciki z sarny w warzywach

Przygotowanie

Pulpeciki

  • Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
  • Gotujemy na małym ogniu 10 min
  • Wyjmujemy mięso na jakiś talerz

Sos warzywny

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Por przekrawamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi, po czym kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną cebulę z porem
  • Zasmażamy 3 min na średnim ogniu
  • Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa
  • Zasmażamy 5 min mieszając od czasu do czasu
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 3 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Dorzucamy gotowe pulpeciki
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych jest w powyższych piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 21
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Sarnina udziec (300 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos warzywny

  • Woda (200 ml)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Kalafior (75 g)
  • Por (70 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >