fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpeciki z sarny w warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz9-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pulpeciki z sarny w warzywach

Przygotowanie

Pulpeciki

  • Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
  • Gotujemy na małym ogniu 10 min
  • Wyjmujemy mięso na jakiś talerz

Sos warzywny

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Por przekrawamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi, po czym kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną cebulę z porem
  • Zasmażamy 3 min na średnim ogniu
  • Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa
  • Zasmażamy 5 min mieszając od czasu do czasu
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 3 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Dorzucamy gotowe pulpeciki
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych jest w powyższych piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 21
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Sarnina udziec (300 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos warzywny

  • Woda (200 ml)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Kalafior (świeży) (75 g)
  • Por (70 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sposób pierwszy: Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Sposób drugi: Włożyć dynię…

WIĘCEJ >

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski Sałaty i…

WIĘCEJ >

Frittata grzybowa

Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…

WIĘCEJ >

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >