Purée z kalafiora
Purée z kalafiora
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Kalafior odcedzamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski), tłuszcz oraz sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia purée z innych warzyw.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Kalafior (880 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Masło (30 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placek żurawinowy
Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając) Zawartość rondla przelewamy do miski Herbatniki kruszymy do miski…
WIĘCEJ >Orientalne steki teriyaki
Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie owijamy…
WIĘCEJ >Ogórkowe serduszka
Z ogórka wycinamy serduszka i kawałki przypominające półkola (tak jak na załączonym obrazku) Z pomidora wycinamy serduszka Szczypiorek kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym…
WIĘCEJ >Makaron ryżowy z warzywami
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5…
WIĘCEJ >