fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c25c3ac68-9bb0-46d1-86e7-2139e1b359a3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Purée z kalafiora

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Kalafior odcedzamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera
  • Dodajemy przyprawy (kmin rzymski), tłuszcz oraz sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Kalafior (880 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placek żurawinowy

Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając) Zawartość rondla przelewamy do miski Herbatniki kruszymy do miski…

WIĘCEJ >

Orientalne steki teriyaki

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie owijamy…

WIĘCEJ >

Ogórkowe serduszka

Z ogórka wycinamy serduszka i kawałki przypominające półkola (tak jak na załączonym obrazku) Z pomidora wycinamy serduszka Szczypiorek kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym…

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5…

WIĘCEJ >