Racuchy z maślanką
Racuchy z maślanką
Przygotowanie
- Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski z jajem
- Do miski z jajem wlewamy maślankę i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
- Mokre składniki wlewamy do suchych i całość dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię, którą lekko smarujemy tłuszczem
- Kładziemy porcję ciasta i smażymy racuchy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Przed podaniem polewamy racuchy syropem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia racuchów.
Racuchy możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. z owocami.
Autor
Lista składników
- Maślanka (600 g)
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Syrop klonowy (20 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Papryka z wołowiną i mozzarellą
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona Na papier kładziemy połówki papryki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut Na patelni…
WIĘCEJ >Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru
Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Ziemniaki zapiekane z serem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy, przenosimy do naczynia z ziemniakami i mieszamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy śmietanę…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca zupa z kurczaka
Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co…
WIĘCEJ >