fbpx
logo
Szukaj
open close

Racuchy z maślanką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c059f442e-43dd-4ef5-af47-daa84785398f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Racuchy z maślanką

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski z jajem
  • Do miski z jajem wlewamy maślankę i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
  • Mokre składniki wlewamy do suchych i całość dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię, którą lekko smarujemy tłuszczem
  • Kładziemy porcję ciasta i smażymy racuchy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Przed podaniem polewamy racuchy syropem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia racuchów.

Racuchy możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. z owocami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (600 g)
  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Syrop klonowy (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szaszłyki z kurczaka po grecku

Mięso kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1-2 cm Papryki i cukinię kroimy na kawałki o wielkości kawałków mięsa Drewniane patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy przez ok. 30 minut Do…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Krem śliwkowy z cynamonem

Śliwki kroimy w kostkę, przenosimy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na ok. 20 minut Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski i skrapiamy…

WIĘCEJ >

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >