fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Racuchy z maślanką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c059f442e-43dd-4ef5-af47-daa84785398f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Racuchy z maślanką

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski z jajem
  • Do miski z jajem wlewamy maślankę i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
  • Mokre składniki wlewamy do suchych i całość dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię, którą lekko smarujemy tłuszczem
  • Kładziemy porcję ciasta i smażymy racuchy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Przed podaniem polewamy racuchy syropem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia racuchów.

Racuchy możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. z owocami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (600 g)
  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Syrop klonowy (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryka z wołowiną i mozzarellą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona Na papier kładziemy połówki papryki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut Na patelni…

WIĘCEJ >

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy, przenosimy do naczynia z ziemniakami i mieszamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy śmietanę…

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca zupa z kurczaka

Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co…

WIĘCEJ >