Racuchy z maślanką
Racuchy z maślanką
Przygotowanie
- Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski z jajem
- Do miski z jajem wlewamy maślankę i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
- Mokre składniki wlewamy do suchych i całość dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię, którą lekko smarujemy tłuszczem
- Kładziemy porcję ciasta i smażymy racuchy po ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Przed podaniem polewamy racuchy syropem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia racuchów.
Racuchy możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. z owocami.
Autor
Lista składników
- Maślanka (600 g)
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Syrop klonowy (20 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.