fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-3-6

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i wrzucamy cebulę, czosnek i por
  • Smażymy 2-3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Karkówkę rozbić tłuczkiem na grubość 2-3 mm, lekko posolić i popieprzyć
  • Na mięso, po całym płacie rozkładamy farsz z patelni i zwijamy w rulon
  • Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min
  • W tym czasie obieramy szparagi (pół-zielonych, pół białych)
  • Wrzucamy obrane szparagi na wrzącą osoloną wodę na 6 min
  • Koper włoski kroimy w plastry około 0,5 cm
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy koper po 3 minuty z każdej strony
  • Wyjmujemy roladkę z pieca i kroimy w plastry
  • Na talerzu układamy szparagi, fenkuł a na środek plastry roladki

Rady dietetyka

Jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Jeśli to nie jest sezon na szparagi, możesz spróbować przygotować tę potrawę bez szparagów. Możesz również użyć szparagów ze słoika. Jeśli stosujesz dietę AIP nie dodawaj pieprzu i ewentualnie rozważ zamianę masła na smalec gęsi.

Uwagi

Możesz zgrillować zamiennie cukinię. Potrawę można wykonać bez kopru włoskiego.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 180 g karkówki wieprzowej
  • ¼ pora (ok. 35 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (ok. 5)
  • ½ kopru włoskiego (ok. 250 g)
  • ½ pęczka szparagów (ok. 250 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z marchewką i imbirem

Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i…

WIĘCEJ >

Burgery w portobello

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna) Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około…

WIĘCEJ >

Placki bananowe z owocami

Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >