Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i wrzucamy cebulę, czosnek i por
- Smażymy 2-3 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Karkówkę rozbić tłuczkiem na grubość 2-3 mm, lekko posolić i popieprzyć
- Na mięso, po całym płacie rozkładamy farsz z patelni i zwijamy w rulon
- Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min
- W tym czasie obieramy szparagi (pół-zielonych, pół białych)
- Wrzucamy obrane szparagi na wrzącą osoloną wodę na 6 min
- Koper włoski kroimy w plastry około 0,5 cm
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy koper po 3 minuty z każdej strony
- Wyjmujemy roladkę z pieca i kroimy w plastry
- Na talerzu układamy szparagi, fenkuł a na środek plastry roladki
Rady dietetyka
Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj pieprzu czarnego.
Autor
Lista składników
- Szparag (300 g)
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Fenkuł (koper włoski) (175 g)
- Cebula biała (105 g)
- Por (80 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Curry z kalafiora i cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…
WIĘCEJ >Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…
WIĘCEJ >Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…
WIĘCEJ >Sałatka z suszonymi pomidorami
Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…
WIĘCEJ >