Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i wrzucamy cebulę, czosnek i por
- Smażymy 2-3 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Karkówkę rozbić tłuczkiem na grubość 2-3 mm, lekko posolić i popieprzyć
- Na mięso, po całym płacie rozkładamy farsz z patelni i zwijamy w rulon
- Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min
- W tym czasie obieramy szparagi (pół-zielonych, pół białych)
- Wrzucamy obrane szparagi na wrzącą osoloną wodę na 6 min
- Koper włoski kroimy w plastry około 0,5 cm
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy koper po 3 minuty z każdej strony
- Wyjmujemy roladkę z pieca i kroimy w plastry
- Na talerzu układamy szparagi, fenkuł a na środek plastry roladki
Rady dietetyka
Jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Jeśli to nie jest sezon na szparagi, możesz spróbować przygotować tę potrawę bez szparagów. Możesz również użyć szparagów ze słoika. Jeśli stosujesz dietę AIP nie dodawaj pieprzu i ewentualnie rozważ zamianę masła na smalec gęsi.
Uwagi
Możesz zgrillować zamiennie cukinię. Potrawę można wykonać bez kopru włoskiego.
Autor
Lista składników
- 180 g karkówki wieprzowej
- ¼ pora (ok. 35 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (ok. 5)
- ½ kopru włoskiego (ok. 250 g)
- ½ pęczka szparagów (ok. 250 g)
- 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu lub oleju kokosowego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >