fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i wrzucamy cebulę, czosnek i por
  • Smażymy 2-3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Karkówkę rozbić tłuczkiem na grubość 2-3 mm, lekko posolić i popieprzyć
  • Na mięso, po całym płacie rozkładamy farsz z patelni i zwijamy w rulon
  • Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min
  • W tym czasie obieramy szparagi (pół-zielonych, pół białych)
  • Wrzucamy obrane szparagi na wrzącą osoloną wodę na 6 min
  • Koper włoski kroimy w plastry około 0,5 cm
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy koper po 3 minuty z każdej strony
  • Wyjmujemy roladkę z pieca i kroimy w plastry
  • Na talerzu układamy szparagi, fenkuł a na środek plastry roladki

Rady dietetyka

Jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Jeśli to nie jest sezon na szparagi, możesz spróbować przygotować tę potrawę bez szparagów. Możesz również użyć szparagów ze słoika. Jeśli stosujesz dietę AIP nie dodawaj pieprzu i ewentualnie rozważ zamianę masła na smalec gęsi.

Uwagi

Możesz zgrillować zamiennie cukinię. Potrawę można wykonać bez kopru włoskiego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 180 g karkówki wieprzowej
  • ¼ pora (ok. 35 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (ok. 5)
  • ½ kopru włoskiego (ok. 250 g)
  • ½ pęczka szparagów (ok. 250 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >

Pudding Chia z musem bananowym

Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6  Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >