Rosół z kurczaka i warzyw
Rosół z kurczaka i warzyw
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę (ilość wody powinna być ok. 3 cm nad poziomem mięsa)
- Mięso obieramy ze skóry, wkładamy do wrzącej wody, dodajemy przyprawy (tymianek i majeranek) i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut
- Warzywa kroimy na kawałki (czosnek i marchew wcześniej obieramy)
- Mięso wyciągamy z wody i odkładamy do ostygnięcia, po czym kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm i wrzucamy z powrotem do garnka
- Dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5-2 godz. (do miękkości warzyw)
- Przed podaniem usuwamy z zupy przyprawy (liść laurowy)
- Opcjonalnie możemy dodać do zupy osączoną fasolę z puszki białą lub czerwoną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rosołów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (1350 g)
- Woda (1000 ml)
- Kapusta pekińska (700 g)
- Kurczak pierś (300 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (140 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (10 g)
- Cebula granulowana (6 g)
- Pieprz ziarnisty (4.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Krem z cukinii i kurczaka
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy…
WIĘCEJ >Zupa z porem i papryką
Por kroimy w półksiężyce Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dolewamy bulion, mieszamy i całość podgrzewamy przez…
WIĘCEJ >Minestrone
Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >