Ryż, dynia i słonecznik
Ryż, dynia i słonecznik
Przygotowanie
- Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie dynię odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ugotowany ryż przenosimy do miski, na wierzch nakładamy rozgniecioną dynię i całość posypujemy pestkami dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z ryżem.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (100 g)
- Dynia (100 g)
- Pestki słonecznika obrane (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smażone warzywa z sezamem
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki i cukinię kroimy w słupki Szpinak siekamy (niezbyt drobno) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….
WIĘCEJ >