fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż smażony z kurczakiem i jajem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9db31abb-c655-455b-9b9a-8a72d57c2373
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż smażony z kurczakiem i jajem

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy i mieszamy
  • Mięso przenosimy do miski z marynatą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Marchew obieramy i kroimy w paski
  • Paprykę kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, dodajemy sól i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • Dodajemy marchew oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy ryż i mieszamy
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jaja, dodajemy sos sojowy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (jajecznica powinna pozostać luźna)
  • Jajecznicę przenosimy na patelnię z mięsem i całość szybko i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Ryż możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (1000 g)
  • Ryż basmati (250 g)
  • Marchew (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Imbir korzeń (15 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >

Krewetki na makaronie z cukinii

Cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy cukinię wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Krewetki oczyszczamy (usuwamy pancerz i przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy krewetki i podsmazamy przez…

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >