fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż smażony z kurczakiem i jajem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9db31abb-c655-455b-9b9a-8a72d57c2373
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż smażony z kurczakiem i jajem

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy i mieszamy
  • Mięso przenosimy do miski z marynatą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Marchew obieramy i kroimy w paski
  • Paprykę kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, dodajemy sól i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • Dodajemy marchew oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy ryż i mieszamy
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jaja, dodajemy sos sojowy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (jajecznica powinna pozostać luźna)
  • Jajecznicę przenosimy na patelnię z mięsem i całość szybko i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Ryż możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (1000 g)
  • Ryż basmati (250 g)
  • Marchew (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Imbir korzeń (15 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tropikalna wołowina z patelni

Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w cząstki Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek z imbirem oraz paprykę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Deser truskawkowy z ricottą

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na pół, a następnie przenosimy do miski Dolewamy sok z pomarańczy i odstawiamy na ok. 10 minut Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy ser oraz miód i mieszamy…

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…

WIĘCEJ >

Dziecięce placki warzywne

Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody Jaja wybijamy do miski…

WIĘCEJ >