Ryż z krewetkami i szparagami
Ryż z krewetkami i szparagami
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy ze skorupy i pręgi grzbietowej (ogony zostawiamy)
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
- Zieleninę grubo siekamy
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy krewetki i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony, a następnie przenosimy do miski
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy imbir, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy szparagi i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy ryż, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając
- Dodajemy krewetki, sos sojowy, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i mieszamy , tak aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.
Opcjonalnie do tego przepisu możesz dodać papryką chili.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
- Szparag (360 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula dymka (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kurczakiem i makaronem
Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie…
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…
WIĘCEJ >Wegetariańskie curry
Pomidora zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skórki Następnie kroimy wraz z papryką w kostkę Na maśle podsmażamy przyprawy i pokrojone zioła Dodajemy warzywa Po 5 minutach dokładamy na patelnię mleko kokosowe i ser kozi…
WIĘCEJ >Miodowo-musztardowe udka z kurczaka
W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…
WIĘCEJ >