fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż z krewetkami i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad09e550-bb96-4f63-b07c-34ed7c91da32
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż z krewetkami i szparagami

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy ze skorupy i pręgi grzbietowej (ogony zostawiamy)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony, a następnie przenosimy do miski
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy imbir, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy szparagi i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy ryż, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając
  • Dodajemy krewetki, sos sojowy, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i mieszamy , tak aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Opcjonalnie do tego przepisu możesz dodać papryką chili.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Szparag (360 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula dymka (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami

Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >