fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z krewetkami i szparagami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-292
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z krewetkami i szparagami

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy ze skorupy i pręgi grzbietowej (ogony zostawiamy)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony, a następnie przenosimy do miski
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy imbir, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy szparagi i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy ryż, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając
  • Dodajemy krewetki, sos sojowy, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i mieszamy , tak aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Szparag (360 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula dymka (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – lato

Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Mrożony koktajl bananowo ananasowy

Myjemy liście szpinaku Do blendera wkładamy wszystkie składniki Blendujemy

WIĘCEJ >

Ryżanka z jabłkiem

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ryż wsypujemy mielimy na gruboziarnistą mąkę (np. w blenderze), a następnie wsypujemy do garnka z jabłkami i gotujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >