fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryżanka z borówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce0e2043-4abb-4eb8-a58b-2c39604ed111
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryżanka z borówkami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
  • Do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut (a najlepiej do momentu, aż ryż i wiórki pochłoną większość wody)
  • Ryżankę przelewamy do miski, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Na wierzchu ryżanki układamy borówki
  • Można zjeść na ciepło lub wstawić do lodówki na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Ryżankę warto zjeść na zimno nie tylko ze względu na lepszy smak, ale również ze względu na proces powstawania skrobi opornej, która karmi pożyteczne bakterie w naszych jelitach.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ryżanek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Borówka (100 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Wiórki kokosowe (12 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Erytrol (10 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasteczka z trzema serami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ser (parmezan i żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ser (kozi) kruszymy do miski z pozostałymi serami Zieleninę drobno siekamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do…

WIĘCEJ >

Makaronowe świderki w sosie

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Na suchą patelnię wrzucamy boczek oraz cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Omlet po włosku

Jajka roztrzepujemy Masę jajeczną doprawiamy do smaku i wylewamy na wcześniej rozgrzaną masłem patelnię Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut aż do momentu ścięcia się białka Na wierzch omleta układamy parmezan, oliwki oraz posypujemy…

WIĘCEJ >

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Mini kebab:·         Mięso włożyć do miski Dodać sól, pieprz i tymianek Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać…

WIĘCEJ >