Ryżanka z bakaliami
Ryżanka z bakaliami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci
- Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, pestki, rodzynki)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ryżanek.
Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnego, roślinnego mleka oraz dowolnych, ulubionych bakali.
Autor
Lista składników
- Mleko ryżowe (160 ml)
- Ryż basmati (40 g)
- Orzech nerkowca (30 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Ryżanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i do momentu, aż pochłonie całe mleko) Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Ryżankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz cynamon i mieszamy
WIĘCEJ >Ryżanka z musem morelowym i orzechami
Mus morelowy Morele gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-10 minut (do momentu, aż zaczną się rozpadać) Następnie usuwamy z moreli pestki i łyżką cedzakową przenosimy do blendera Morele blendujemy na jednolity mus Ryżanka Ryż…
WIĘCEJ >Ryżanka z borówkami
Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut (a najlepiej do momentu, aż ryż i wiórki pochłoną większość…
WIĘCEJ >Ryżanka z musem malinowym
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Maliny blendujemy na jednolity mus Ryżankę przenosimy do miski i polewamy musem
WIĘCEJ >