Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki
- Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min)
- Kalafiora rozdzielamy na „róże”
- Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania)
- Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior
- Gdy jedno i drugie trochę przestygnie kroimy w takie kawałki, żeby łatwo było nabrać widelcem
- Wrzucamy pokrojone warzywa do miski
- Dodajemy majonez
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy, doprawiamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (250 g)
- Kalafior (świeży) (200 g)
- Majonez (50 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wolno gotowana wołowina
Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…
WIĘCEJ >Sum wędzony
Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry
WIĘCEJ >Szpinak z cytrusową nutą
Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy
WIĘCEJ >Jajka zapiekane w awokado
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…
WIĘCEJ >