fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdd18513-9d81-4440-ba5c-1e1989078032
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki
  • Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min)
  • Kalafiora rozdzielamy na „róże”
  • Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania)
  • Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior
  • Gdy jedno i drugie trochę przestygnie kroimy w takie kawałki, żeby łatwo było nabrać widelcem
  • Wrzucamy pokrojone warzywa do miski
  • Dodajemy majonez
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (250 g)
  • Kalafior (świeży) (200 g)
  • Majonez (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wolno gotowana wołowina

Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >