fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdd18513-9d81-4440-ba5c-1e1989078032
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki
  • Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min)
  • Kalafiora rozdzielamy na „róże”
  • Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania)
  • Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior
  • Gdy jedno i drugie trochę przestygnie kroimy w takie kawałki, żeby łatwo było nabrać widelcem
  • Wrzucamy pokrojone warzywa do miski
  • Dodajemy majonez
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdują się równie smaczne sałatki ziemniaczane. Ulubioną propozycję oznacz serduszkiem i dodaj do swojej książki kucharskiej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¼ kalafiora (200 g)
  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >

Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >