fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdd18513-9d81-4440-ba5c-1e1989078032
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki
  • Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min)
  • Kalafiora rozdzielamy na „róże”
  • Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania)
  • Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior
  • Gdy jedno i drugie trochę przestygnie kroimy w takie kawałki, żeby łatwo było nabrać widelcem
  • Wrzucamy pokrojone warzywa do miski
  • Dodajemy majonez
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (250 g)
  • Kalafior (świeży) (200 g)
  • Majonez (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >

Zupa krem z topinamburu

Z warzyw i przypraw ugotować bulion warzywny. Do wywaru dodać pokrojonego pora i drobno pokrojony (wcześniej obrany) topinambur. Gotować około 20 minut. Zmiksować. 

WIĘCEJ >

Szpinak cytrynowy

Myjemy szpinak Obieramy i kroimy czosnek Rozgrzewamy masło ghee na patelni Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojony czosnek, podsmażamy 2 minuty Następnie dodajemy szpinak, przyprawiamy go solą i smażymy 4 minuty Wyłączamy ogień pod patelnią, wlewamy…

WIĘCEJ >

Frytki z marchewki

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na frytki. Dodajemy przyprawy. Warzywa smażymy aż zmiękną.

WIĘCEJ >