Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki
- Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min)
- Kalafiora rozdzielamy na „róże”
- Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania)
- Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior
- Gdy jedno i drugie trochę przestygnie kroimy w takie kawałki, żeby łatwo było nabrać widelcem
- Wrzucamy pokrojone warzywa do miski
- Dodajemy majonez
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy, doprawiamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych znajdują się równie smaczne sałatki ziemniaczane. Ulubioną propozycję oznacz serduszkiem i dodaj do swojej książki kucharskiej.
Autor
Lista składników
- ¼ kalafiora (200 g)
- 250 g ziemniaków
- 2 łyżki majonezu (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…
WIĘCEJ >Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >Pierś z kaczki w sosie cytrynowym
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…
WIĘCEJ >