Sałatka luizjańska
Sałatka luizjańska
Przygotowanie
- Fasolę wrzucamy do miski, zalewamy wodą (1 l wody na 150 g fasoli), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz., aby fasola się namoczyła
- Po tym czasie fasolę odcedzamy
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wrzucamy fasolę i gotujemy ją przez ok. 40 minut (do miękkości)
- Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i gotujemy przez ok. 5 minut
- Następnie odcedzamy zawartość rondla i odstawiamy do ostygnięcia
- Fasolę z kukurydzą przenosimy do miski
- Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
- Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, a następnie przenosimy do miski
- Zieleninę i chili drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
- Do miski dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin) i całość dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Sałatkę możesz podawać z dodatkiem chipsów kukurydzianych i sosu taco lub salsa.
Autor
Lista składników
- Pomidor (340 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Fasola biała (sucha) (150 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Chili (15 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Kmin rzymski (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Paprykę kroimy…
WIĘCEJ >Makaron z wiosennymi warzywami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy na pół, usuwamy z nich pestki, a miąższ kroimy w kostkę i przenosimy do miski…
WIĘCEJ >Owsianka z brzoskwinią i migdałami
Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Brzoskwinię kroimy w kostkę (pestkę usuwamy) Owsiankę przenosimy do misek, a…
WIĘCEJ >Chłodnik botwinkowy z jajkiem
Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Buraki dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach, a łodygi siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >