Sałatka luizjańska
Sałatka luizjańska
Przygotowanie
- Fasolę wrzucamy do miski, zalewamy wodą (1 l wody na 150 g fasoli), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz., aby fasola się namoczyła
- Po tym czasie fasolę odcedzamy
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wrzucamy fasolę i gotujemy ją przez ok. 40 minut (do miękkości)
- Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i gotujemy przez ok. 5 minut
- Następnie odcedzamy zawartość rondla i odstawiamy do ostygnięcia
- Fasolę z kukurydzą przenosimy do miski
- Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
- Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, a następnie przenosimy do miski
- Zieleninę i chili drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
- Do miski dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin) i całość dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Sałatkę możesz podawać z dodatkiem chipsów kukurydzianych i sosu taco lub salsa.
Autor
Lista składników
- Pomidor (340 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Fasola biała (sucha) (150 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Chili (15 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Kmin rzymski (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ryż z tuńczykiem
Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy
WIĘCEJ >Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami
Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…
WIĘCEJ >Niskotłuszczowy deser karmelowy
Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała…
WIĘCEJ >Francuski pâté z kurzej wątróbki
Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…
WIĘCEJ >