Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Pomidory suszone kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Pomidora kroimy w ćwiartki
- Ogórka kroimy w pół plastry
- Na talerzu układamy wszystkie warzywa, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami, na wierzch kładziemy mięso, a obok kromki chleba
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (150 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Pomidor (85 g)
- Chleb gryczany (na drożdżach) (50 g)
- Pomidor suszony (40 g)
- Cebula czerwona (40 g)
- Sałata roszponka (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Zioła prowansalskie (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…
WIĘCEJ >Pulpeciki w rosole
Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.
WIĘCEJ >Sałatka Waldorf
Seler kroimy na małe kawałki i przenosimy do miski Jabłka kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) i dodajemy do miski Do miski dodajemy orzechy i mieszamy Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryny,…
WIĘCEJ >Stek z tuńczyka
Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone. Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową), dzięki smażeniu na tak przygotowanej patelni wszystkie soki zostaną w mięsie. Na rozgrzanej patelni…
WIĘCEJ >