Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Pomidory suszone kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Pomidora kroimy w ćwiartki
- Ogórka kroimy w pół plastry
- Na talerzu układamy wszystkie warzywa, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami, na wierzch kładziemy mięso, a obok kromki chleba
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (150 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Pomidor (85 g)
- Chleb gryczany (na drożdżach) (50 g)
- Pomidor suszony (40 g)
- Cebula czerwona (40 g)
- Sałata roszponka (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Zioła prowansalskie (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Portobello z jajem i boczkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki i wydrążamy środek Następnie kładziemy pieczarki na papier (spodem do góry), skrapiamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Do pieczarek…
WIĘCEJ >Słodki kurczak w sosie winnym
Cukinię kroimy na małe kawałki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso wkładamy między dwa kawałki folii i rozpłaszczamy wałkiem (lub tłuczkiem) Na talerz wysypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (pieprz i oregano) i mieszamy Każdy kawałek mięsa…
WIĘCEJ >Rwana wieprzowina (pulled pork)
Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…
WIĘCEJ >Makaron z tuńczykiem i groszkiem
Ser (żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka…
WIĘCEJ >