fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka waldorf

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdeb858a9-12ae-4c06-93a0-4f262a157c43

Sałatka waldorf

Przygotowanie

  • Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc
  • Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem
  • Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko
  • Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany, to nim, jak nie mamy, to zwykłym nożem)
  • Jabłko kroimy w kostkę
  • Orzechy odcedzamy na sicie
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski
  • Dodajemy majonez
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się sposób wykonania majonezu domowej roboty.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ seler korzeniowy (85 g)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • ½ jabłka (90 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 2 łyżki majonezu (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z dyni

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa z masłem

Brokuła gotujemy ok. 10 minut we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego i ostudzonego brokuła miksujemy z masłem. Doprawiamy solą.

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >