fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka waldorf

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdeb858a9-12ae-4c06-93a0-4f262a157c43
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka waldorf

Przygotowanie

  • Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc
  • Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem
  • Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko
  • Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany, to nim, jak nie mamy, to zwykłym nożem)
  • Jabłko kroimy w kostkę
  • Orzechy odcedzamy na sicie
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski
  • Dodajemy majonez
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się sposób wykonania majonezu domowej roboty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ seler korzeniowy (85 g)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • ½ jabłka (90 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 2 łyżki majonezu (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min mieszamy Dodajemy cebulę i czosnek Zasmażamy 2 min Dodajemy tymianek, mieszamy Przykrywamy pokrywką na 5…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >