fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z krewetkami i kiwi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8947a2fb-266f-4cfb-8bba-24d5c2b27115
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z krewetkami i kiwi

Przygotowanie

Krewetki z kiwi

  • Zaczynamy od przygotowania sosu
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Krewetki obieramy i odrywamy głowy
  • Następnie wkładamy krewetki do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 1-2 minuty
  • Po tym czasie krewetki odsączamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Kiwi obieramy i kroimy w plasterki
  • Paprykę kroimy w paski (nasiona usuwamy)
  • Sałatę tniemy w wąskie paski (np. przy pomocy nożyczek)
  • Na talerzach rozkładamy wszystkie składniki i polewamy sosem
  • Przed podaniem wkładamy sałatkę do lodówki

Sos

  • Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok
  • Kiwi obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera
  • Do blendera dolewamy sok z cytryny i blendujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie zawartość blendera przecedzamy przez sitko do miski
  • Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowy sos wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Krewetki z kiwi

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (600 g)
  • Kiwi (300 g)
  • Sałata karbowana (100 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Sos

  • Kiwi (225 g)
  • Jogurt naturalny (180 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Sitko, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krewetki z curry ogórkowe

Cebulę obieramy i 3/4 ilości drobno siekamy, a 1/4 kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i 2/3 ilości drobno siekamy, (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowe krewetki z koperkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i rozgniatamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >

Pikantny ryż z krewetkami i bekonem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Chili drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i (…)

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni (…)

WIĘCEJ >