fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z kurczakiem à la cesarska

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66650714-7678-4eed-84a1-e2288251ed37
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z kurczakiem à la cesarska

Przygotowanie

Sos

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

Sałatka

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po ok. 0,5 minuty
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, po czym kroimy w paski
  • Sałatę rwiemy na kawałki
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy pomidorki i mięso, dolewamy sos i całość delikatnie mieszamy
  • Chleb opiekamy w tosterze na grzankę, po czym kroimy ją w kostkę i posypujemy nią sałatkę
  • Ser ścieramy na średnich oczkach tarki (najlepiej w plastry) i posypujemy nim sałatkę
  • Opcjonalnie do sałatki możemy dodać więcej warzyw np. oliwki lub ogórka

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Olej lniany nierafinowany (20 ml)
  • Musztarda (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (15 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (185 g)
  • Kurczak pierś (150 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Ser Parmezan (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Słoiczek, Tarka do jarzyn, Toster

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szparagi z cytryną i masłem anchois

Do miski wkładamy anchois i tłuszcz, dodajemy przyprawy (chili i pieprz) i miksujemy na gładką masę Dodajemy sok z cytryny i mieszamy Z masy formujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki Szparagi…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz z koprem i postrząsamy garnkiem, tak aby każdy ziemniak obkleił się tłuszczem i koprem…

WIĘCEJ >

Koktajl truskawkowy

Z truskawek usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy maliny, dolewamy mleko i całość dokładnie blendujemy przez ok. 30 sek. (do momentu uzyskania gładkiej masy) Następnie dodajemy jogurt oraz…

WIĘCEJ >

Toskańska sałatką z fasolą

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Pomidory kroimy na pół i wyciskamy z nich jak najwięcej nasion do miski, a następnie kroimy miąższ w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy…

WIĘCEJ >