Sałatka z kurczakiem à la cesarska
Sałatka z kurczakiem à la cesarska
Przygotowanie
Sos
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
Sałatka
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po ok. 0,5 minuty
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, po czym kroimy w paski
- Sałatę rwiemy na kawałki
- Pomidorki kroimy na pół
- Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy pomidorki i mięso, dolewamy sos i całość delikatnie mieszamy
- Chleb opiekamy w tosterze na grzankę, po czym kroimy ją w kostkę i posypujemy nią sałatkę
- Ser ścieramy na średnich oczkach tarki (najlepiej w plastry) i posypujemy nim sałatkę
- Opcjonalnie do sałatki możemy dodać więcej warzyw np. oliwki lub ogórka
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Olej lniany nierafinowany (20 ml)
- Musztarda (15 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (15 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka
- Sałata rzymska (185 g)
- Kurczak pierś (150 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Ser Parmezan (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z fetą i arbuzem
Do miski wrzucamy sałatę Arbuza oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski Całość polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy pestkami (jeśli są wymienione w składnikach)
WIĘCEJ >Sałata z kozim serem i pomarańczami
Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…
WIĘCEJ >Sałata z owocami morza
Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…
WIĘCEJ >Tęczowa sałatka
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…
WIĘCEJ >