fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c04384e13-cea0-4b04-90e8-aee609f266f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym

Przygotowanie

Sałatka

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Buraki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym (nie obieramy)
  • Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5-2 godz.
  • Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, po czym każdą cząstkę kroimy na 3-4 kawałki
  • Gdy buraki będą miękkie – wyciągamy je z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie obieramy buraki ze skóry i kroimy na kawałki (np. w słupki lub plasterki)
  • Zieleninę drobniej siekamy
  • Wszystkie składniki razem mieszamy i polewamy sosem

Sos piernikowy

  • Owoce suszone zalewamy wrzącą wodą (tak aby owoce były zakryte) i odkładamy na ok. 5-10 minut, a następnie odcedzamy
  • Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i razem dokładnie blendujemy (w razie potrzebny dolewamy więcej wody)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Burak (500 g)
  • Pomarańcza (230 g)
  • Orzech laskowy (30 g)
  • Jarmuż (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sos piernikowy

  • Mus jabłkowy (100 g)
  • Woda (50 ml)
  • Śliwka suszona (20 g)
  • Daktyl (20 g)
  • Ocet balsamiczny (8 ml)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Goździk mielony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka Rybę rozdrabiamy na kawałki Ogórka kroimy w plasterki Paprykę kroimy w kostkę (pestki usuwamy) Kukurydzę odsączamy z zalewy Wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka z kuskusem

Cukinię kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w paski Na (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone (…)

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa z łososiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy (…)

WIĘCEJ >