fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c04384e13-cea0-4b04-90e8-aee609f266f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym

Przygotowanie

Sałatka

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Buraki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym (nie obieramy)
  • Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5-2 godz.
  • Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, po czym każdą cząstkę kroimy na 3-4 kawałki
  • Gdy buraki będą miękkie – wyciągamy je z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie obieramy buraki ze skóry i kroimy na kawałki (np. w słupki lub plasterki)
  • Zieleninę drobniej siekamy
  • Wszystkie składniki razem mieszamy i polewamy sosem

Sos piernikowy

  • Owoce suszone zalewamy wrzącą wodą (tak aby owoce były zakryte) i odkładamy na ok. 5-10 minut, a następnie odcedzamy
  • Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i razem dokładnie blendujemy (w razie potrzebny dolewamy więcej wody)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Burak (500 g)
  • Pomarańcza (230 g)
  • Orzech laskowy (30 g)
  • Jarmuż (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sos piernikowy

  • Mus jabłkowy (100 g)
  • Woda (50 ml)
  • Śliwka suszona (20 g)
  • Daktyl (20 g)
  • Ocet balsamiczny (8 ml)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Goździk mielony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Surówka z buraków z migdałami

Surówka Buraki obieramy, kroimy na pół i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Dodajemy sok z cytryny i przyprawy, całość dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 30 minut W piekarniku rozgrzewamy grill Płatki migdałowe…

WIĘCEJ >

Sałatka waldorf

Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany,…

WIĘCEJ >

Sałatka z czarnej rzepy z wędzoną makrelą

Sałatka Rzepę i marchew obieramy, płuczemy i osuszamy Następnie przygotowane warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki Liście sałaty rozdzielamy, myjemy i odsączamy…

WIĘCEJ >

Indyjska sałatka z kurczakiem

Mięso obieramy ze skóry i tłuszczu, wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (curry), dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż mięso się ugotuję) Następnie mięso odcedzamy i odkładamy do…

WIĘCEJ >