fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z prosciutto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc427e9b9-e47e-43a3-9452-70ac22cb75ee

Sałatka z prosciutto

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
  • Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut.
  • W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy.
  • Gdy szynka zrobi się chrupiąca, wyjmujemy ją i pomidorki z piekarnika.
  • Prosciutto kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty sałatki.
  • Z wierzchu układamy pomidorki i posypujemy pestkami dyni.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 5 plastrów szynki parmeńskiej Prosciutto (50 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (40 g)
  • 10 pomidorków koktajlowych (200 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 g)
  • 1 garść pestek dyni (15 g)

Potrzebny sprzęt

Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z marchewki z pomarańczą

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcz obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki Z cytryny wycisnąć sok i dodać do marchewki Dodać miód Wymieszać, spróbować i ewentualnie dokwasić…

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Wytrawny omlet kokosowy

Pastę kokosową rozpuszczamy we wrzątku w małym naczyniu. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy płynną pastę kokosową, ocet jabłkowy i sól. Omlet smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż do ścięcia jajka do preferowanego stopnia. Podajemy z…

WIĘCEJ >