fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z selera i kasztanów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c81f5a83a-8b4e-4109-9148-5b91bda11657
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z selera i kasztanów

Przygotowanie

Sałatka

  • Seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do miski
  • Jabłko myjemy i osuszamy (nie obieramy)
  • Następnie kroimy jabłko na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy miąższ w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Kilka kasztanów odkładamy do przybrania sałatki, a pozostałe kroimy na pół (lub w ćwiartki – w zależności od wielkości)
  • Seler, jabłka i pokrojone kasztany wkładamy do miski, polewamy sosem i dokładnie mieszamy
  • Sałatkę przybieramy pozostałymi kasztanami i zieleniną

Sos

  • Kapary i zieleninę drobno siekamy
  • Twaróg łączymy z jogurtem naturalnym i musztardą
  • Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość ponownie dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Seler korzeń (250 g)
  • Kasztan jadalny (w całości) (250 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Trybula (świeża) (3 g)

Sos

  • Ser twarogowy krowi (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (50 ml)
  • Jogurt naturalny (50 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Kapary (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Trybula (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Azjatycka sałatka z kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez (…)

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka

Rzodkiewkę kroimy w plastry Ogórka kroimy w pół plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski, skrapiamy tłuszczem (…)

WIĘCEJ >

Brokułowo-paprykowa sałatka

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie (…)

WIĘCEJ >