Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka z wędzonym łososiem
Przygotowanie
- Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Ze szparagów i grochu odcinamy końcówki, a następnie gotujemy warzywa we wrzącej wodzie przez ok. 1-2 minuty
- Warzywa odcedzamy i kroimy szparagi na kawałki o długości ok. 3-4 cm, a groch w paski
- Sałatę rwiemy na kawałki i przenosimy do miski
- Dodajemy szparagi, groch oraz kiełki i mieszamy
- Łososia kroimy w paski i układamy na wierzchu sałatki, a następnie całość polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Do tej sałatki możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. pomidorki lub cebulę czerwoną.
Autor
Lista składników
- Szparag (300 g)
- Groch cukrowy (300 g)
- Łosoś wędzony (300 g)
- Sałata masłowa (210 g)
- Kiełki fasoli Mung (32 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…
WIĘCEJ >Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków
Pieczeń:· Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…
WIĘCEJ >Fishburgery
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy Do…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >