fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-203
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacieramy z każdej strony powstałą marynatą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Cukinię i paprykę kroimy w kostkę
  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 części
  • Por z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy tłuszczem, posypujemy przyprawami i delikatnie mieszamy
  • Na warzywa kładziemy mięso, przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie polewamy mięso octem i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Na talerz nakładamy ryż, a na wierzch mięso z warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia schabu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (180 g)
  • Brokuł (150 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Fasola szparagowa żółta (świeża) (50 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Por (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gdy gryczanka trochę ostygnie – dodajemy posiekane listki mięty

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Ryba: Czosnek pokroić w plasterki Rybę lekko posolić i popieprzyć  Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy  Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę Dodajemy połowę czosnku Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny Dodajemy…

WIĘCEJ >

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…

WIĘCEJ >