Schab pieczony z warzywami
Schab pieczony z warzywami
Przygotowanie
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Mięso nacieramy z każdej strony powstałą marynatą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki
- Brokuł dzielimy na różyczki
- Cukinię i paprykę kroimy w kostkę
- Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 części
- Por z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy tłuszczem, posypujemy przyprawami i delikatnie mieszamy
- Na warzywa kładziemy mięso, przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie polewamy mięso octem i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Na talerz nakładamy ryż, a na wierzch mięso z warzywami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia schabu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (180 g)
- Brokuł (150 g)
- Cukinia zielona (100 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Fasola szparagowa żółta (świeża) (50 g)
- Ryż basmati (50 g)
- Por (30 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Zioła prowansalskie (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami
Mięso lekko solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…
WIĘCEJ >Marchewka z miodem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…
WIĘCEJ >Zapiekanka z batatów z orzechami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki Do miski wybijamy jaja, dodajemy maślankę, cukier oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy Na…
WIĘCEJ >