fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd66c6616-f9b0-428c-989c-a28592ec24e3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Schab pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacieramy z każdej strony powstałą marynatą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Cukinię i paprykę kroimy w kostkę
  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 części
  • Por z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy tłuszczem, posypujemy przyprawami i delikatnie mieszamy
  • Na warzywa kładziemy mięso, przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie polewamy mięso octem i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Na talerz nakładamy ryż, a na wierzch mięso z warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia schabu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (180 g)
  • Brokuł (150 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Fasola szparagowa żółta (świeża) (50 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Por (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Marchewka z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z batatów z orzechami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki Do miski wybijamy jaja, dodajemy maślankę, cukier oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy Na…

WIĘCEJ >