fbpx
logo
Szukaj
open close

Schab w sojowej marynacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c263a62f6-f332-4da4-b795-952c01493bfc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Schab w sojowej marynacie

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla
  • Dodajemy ocet, sos sojowy, cukier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy do miski i polewamy marynatą, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone mięso przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, owijamy folią i odkładamy na ok. 15 minut
  • Przed podaniem kroimy mięso w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (800 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Ocet winny (40 ml)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tost z miodem i owocami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy kromki chleba i smarujemy miodem Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie z truskawek usuwamy szypułki…

WIĘCEJ >

Koktajl z owoców tropikalnych z dodatkiem wątróbki

Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Banana obieramy i dorzucamy do blendera Dodajemy wątrobę Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund 

WIĘCEJ >

Paszteciki z wołowiną

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut Następnie oprószamy…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >