Schab w sojowej marynacie
Schab w sojowej marynacie
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla
- Dodajemy ocet, sos sojowy, cukier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Mięso wkładamy do miski i polewamy marynatą, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając
- Usmażone mięso przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, owijamy folią i odkładamy na ok. 15 minut
- Przed podaniem kroimy mięso w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (800 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Ocet winny (40 ml)
- Sos sojowy (40 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Cukier trzcinowy (15 g)
- Pieprz kajeński (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tost z miodem i owocami
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy kromki chleba i smarujemy miodem Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie z truskawek usuwamy szypułki…
WIĘCEJ >Koktajl z owoców tropikalnych z dodatkiem wątróbki
Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Banana obieramy i dorzucamy do blendera Dodajemy wątrobę Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Paszteciki z wołowiną
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut Następnie oprószamy…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >