fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab w sojowej marynacie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-343
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Schab w sojowej marynacie

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla
  • Dodajemy ocet, sos sojowy, cukier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy do miski i polewamy marynatą, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone mięso przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, owijamy folią i odkładamy na ok. 15 minut
  • Przed podaniem kroimy mięso w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (800 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Ocet winny (40 ml)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z rukolą

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomidory kroimy w cienkie cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy cebulę do miski, a patelnię…

WIĘCEJ >

Ziemniaczana pszczoła z pulpecikiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę siekamy Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i…

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z jabłkami

Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze) Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy Do osobnej…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięcia z jajem sadzonym

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka) Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt noska i nóżek Na kanapkę nakładamy jajo,…

WIĘCEJ >