Serca drobiowe z brokułem
Serca drobiowe z brokułem
Przygotowanie
- Serca dokładnie myjemy i oczyszczamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy serca, liść laurowy oraz ziele angielskie i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż serca zmienią kolor)
- Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (co jakiś czas uzupełniamy odparowaną wodę)
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy
- Gdy serca będą już miękki – dodajemy do nich brokuł, mieszamy i całość razem podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty
- Danie przenosimy na talerze i posypujemy przyprawami oraz posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Można dodatkowo podać z marchewką lub dowolnymi innymi warzywami, które lubisz i tolerujesz.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dań z różnych rodzajów serc.
Autor
Lista składników
- Brokuł (240 g)
- Kurczak serce (150 g)
- Woda (150 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…
WIĘCEJ >Gulasz z serc indyczych
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…
WIĘCEJ >Gulasz z serc wieprzowych
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…
WIĘCEJ >Steki z serca wołowego
Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >