Serca drobiowe z brokułem
Serca drobiowe z brokułem
Przygotowanie
- Serca dokładnie myjemy i oczyszczamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy serca, liść laurowy oraz ziele angielskie i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż serca zmienią kolor)
- Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (co jakiś czas uzupełniamy odparowaną wodę)
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy
- Gdy serca będą już miękki – dodajemy do nich brokuł, mieszamy i całość razem podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty
- Danie przenosimy na talerze i posypujemy przyprawami oraz posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Można dodatkowo podać z marchewką lub dowolnymi innymi warzywami, które lubisz i tolerujesz.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dań z różnych rodzajów serc.
Autor
Lista składników
- Brokuł (240 g)
- Kurczak serce (150 g)
- Woda (150 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Puree z bakłażana
Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Dyniowe kulki mocy
Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…
WIĘCEJ >