fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażona cukinia z mrożonym twarożkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c394feb59-f338-4405-8ef5-72de161e000b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażona cukinia z mrożonym twarożkiem

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy słodzik, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Do ostygniętego syropu wkładamy twaróg i całość dokładnie mieszamy
  • Rondel wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Twaróg przenosimy do maszynki do lodów i zamrażamy
  • Gdy twaróg zacznie zamarzać – dodajemy zieleninę i włączamy maszynkę na ok. 15 minut
  • Zamrożony twaróg wyciągamy z maszynki i wkładamy do zamrażarki
  • Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy
  • Następnie odcinamy z cukinii końcówki i kroimy cukinię w drobną kostkę
  • Z cytryn wyciskamy sok
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy sok z cytryny, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy do lodówki
  • Z zamrażarki wyciągamy twaróg i odkładamy na ok. 10-15 minut
  • Następnie formujemy z twarogu kulki, układamy je na talerzach i podajemy z cukinią

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cukinią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1800 g)
  • Ser twarogowy krowi (500 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Woda (60 ml)
  • Erytrol (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Maszynka do lodów, Nóż, Patelnia, Rondel, Wyciskarka, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Smażona cukinia z ciecierzycą

Cukinię kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą (…)

WIĘCEJ >

Cukinia z twarożkiem sojowym

Cukinię kroimy wzdłuż na plastry, przyprawiamy solą i odstawiamy na ok. 10 minut Szczypiorek drobno siekamy Do miski wlewamy jogurt (…)

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami

Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy (…)

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią i pomidorami

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż (…)

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki (…)

WIĘCEJ >