fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażony łosoś z bakłażanami i sosem curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6f6dacf-4afd-49b8-9499-faeda4a593f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażony łosoś z bakłażanami i sosem curry

Przygotowanie

Łosoś z bakłażanami

  • Łososia dzielimy na kawałki, każdy powinien ważyć ok. 60 g
  • Zabieramy się za przygotowanie sosu
  • Bakłażana obieramy i kroimy wzdłuż na plastry (na 1 porcję przypadają 2 plastry) o grubości ok. 5 mm
  • Następnie gotujemy bakłażana na parze przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie bakłażana odcedzamy i kładziemy na ręcznik papierowy
  • Następnie dokańczamy przygotowanie sosu
  • Kawałki łososia dokładnie myjemy i osuszamy
  • Każdy kawałek łososia owijamy plastrem bakłażana i spinamy wykałaczką
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy łososia i smażymy pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Łososia nakładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy

Sos curry

  • Szalotki, czosnek i cukinię obieramy
  • Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plasterki (poza bakłażanem)
  • Do rondla wlewamy wodę i wino, wkładamy przygotowane warzywa i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • W tym czasie przygotowujemy bakłażana
  • Zawartość rondla przenosimy do blendera, dodajemy curry oraz mleko w proszku i dokładnie blendujemy
  • Gotowy sos przecedzamy przez sitko

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Łosoś z bakłażanami

  • Łosoś atlantycki (świeży) (480 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Sos curry

  • Woda (250 ml)
  • Cukinia zielona (80 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Mleko w proszku (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Curry w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Wkładka do gotowania na parze, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczony łosoś z salsą z awokado

Salsa Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy Pomidorki kroimy na pół Do miski (…)

WIĘCEJ >

Łosoś w białym winie z warzywami

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Tłuszcz roztapiamy w garnku i (…)

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i rzodkiewki

Łososia i rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w plastry Koper drobno siekamy Na talerzu układamy na przemian (…)

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy na pół, a łososia – w paski. (…)

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. (…)

WIĘCEJ >