fbpx
logo
Szukaj
open close

Sos guacamole z chlebkiem pita

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb1ca1406-c814-41e8-a8ed-bbd5fbc57dcd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sos guacamole z chlebkiem pita

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Awokado kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Następnie awokado obieramy i wkładamy miąższ do miski
  • Dodajemy sok z limonki i całość rozgniatamy widelcem, aby powstała pasta
  • Pomidora kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i drobno ją kroimy
  • Do awokado dodajemy pomidora, cebulę, połowę zieleniny i paprykę, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki
  • Każdą pitę rozdzielamy na pół
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy czosnek oraz pozostałą zieleninę i mieszamy
  • Mieszankę rozsmarowujemy po wewnętrznej stronie pity
  • Pitę układamy na blasze posmarowaną stroną do góry i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do zarumienienia)
  • Następnie kroimy pitę w kliny i podajemy z sosem guacamole

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pitą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pita (420 g)
  • Awokado (280 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Cebula (50 g)
  • Jalapeño (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >

Chińskie bułki z wieprzowiną

Mięso kroimy w kostkę Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz) i smażymy przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy mięso do miski Do osobnej…

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…

WIĘCEJ >