Sos guacamole z chlebkiem pita
Sos guacamole z chlebkiem pita
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Awokado kroimy na pół i usuwamy pestki
- Następnie awokado obieramy i wkładamy miąższ do miski
- Dodajemy sok z limonki i całość rozgniatamy widelcem, aby powstała pasta
- Pomidora kroimy w drobną kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i drobno ją kroimy
- Do awokado dodajemy pomidora, cebulę, połowę zieleniny i paprykę, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki
- Każdą pitę rozdzielamy na pół
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy czosnek oraz pozostałą zieleninę i mieszamy
- Mieszankę rozsmarowujemy po wewnętrznej stronie pity
- Pitę układamy na blasze posmarowaną stroną do góry i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do zarumienienia)
- Następnie kroimy pitę w kliny i podajemy z sosem guacamole
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pitą.
Autor
Lista składników
- Pita (420 g)
- Awokado (280 g)
- Pomidor (170 g)
- Cebula (50 g)
- Jalapeño (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa gulaszowa
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…
WIĘCEJ >Krupnik gryczany
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…
WIĘCEJ >Marynowane pieczarki z ziołami
Zieleninę drobno siekamy Do garnka wlewamy bulion i ocet jabłkowy, mieszamy i zagotowujemy Wrzucamy połowę pieczarek i gotujemy przez ok. 5 minut Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową i odkładamy do miski Z drugą…
WIĘCEJ >Gotowana szarlotka
Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…
WIĘCEJ >