fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos guacamole z chlebkiem pita

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb1ca1406-c814-41e8-a8ed-bbd5fbc57dcd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sos guacamole z chlebkiem pita

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Awokado kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Następnie awokado obieramy i wkładamy miąższ do miski
  • Dodajemy sok z limonki i całość rozgniatamy widelcem, aby powstała pasta
  • Pomidora kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i drobno ją kroimy
  • Do awokado dodajemy pomidora, cebulę, połowę zieleniny i paprykę, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki
  • Każdą pitę rozdzielamy na pół
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy czosnek oraz pozostałą zieleninę i mieszamy
  • Mieszankę rozsmarowujemy po wewnętrznej stronie pity
  • Pitę układamy na blasze posmarowaną stroną do góry i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do zarumienienia)
  • Następnie kroimy pitę w kliny i podajemy z sosem guacamole

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pitą.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pita (420 g)
  • Awokado (280 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Cebula (50 g)
  • Jalapeño (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Marynowane pieczarki z ziołami

Zieleninę drobno siekamy Do garnka wlewamy bulion i ocet jabłkowy, mieszamy i zagotowujemy Wrzucamy połowę pieczarek i gotujemy przez ok. 5 minut Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową i odkładamy do miski Z drugą…

WIĘCEJ >

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon.  Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…

WIĘCEJ >