Sos miętowy
Sos miętowy
Przygotowanie
- Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia.
- Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka.
- Całość blendujemy z miętą i solą.
- Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.
Autor
Lista składników
- 2 łyżki mleka kokosowego (20 ml)
- 4 łyżki pasty kokosowej (40 g)
- 5 g świeżego imbiru
- 1 garść świeżej mięty (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowa żółta musztarda
Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…
WIĘCEJ >Podstawowy krem daktylowy
Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję
WIĘCEJ >Pasta z czerwonej soczewicy
Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną…
WIĘCEJ >Sos z suszonych pomidorów
Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.
WIĘCEJ >