Sos pomidorowy z imbirem
Sos pomidorowy z imbirem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i kroimy w skośne paski o długości ok. 5 cm
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z imbirem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, często mieszając
- Dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut
- Dolewamy wodę, dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut
- Sos możemy podawać np. jako dodatek do ziemniaków
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sosów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (700 g)
- Cebula (150 g)
- Woda (125 ml)
- Imbir korzeń (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
- Kurkuma w proszku (1.5 g)
- Koper (ziele) suszony (1.5 g)
- Ziele angielskie mielone (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dip ziołowy
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą
WIĘCEJ >Pasta pieczarkowo-bazyliowa
Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…
WIĘCEJ >Glazura cytrynowa
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Rondel ściągamy z kuchenki i odkładamy na bok Do rondla dodajemy cukier, sok z cytryny i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i mieszamy…
WIĘCEJ >Bezowa polewa
Do miski wlewamy białka, dodajemy proszek do pieczenia i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i ubijamy na niezbyt twardą pianę Dodajemy cukier i ubijamy, aż konsystencja nie pozwoli na opadanie górek powstałych po wyjęciu…
WIĘCEJ >