Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem
Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem
Przygotowanie
- Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min
- Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min
- Odcedzamy na sicie
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
- Pomidorki kroimy na połówki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy krewetki
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy pomidorki
- Zalewamy winem, dusimy 2 min
- Dodajemy odcedzony makaron
- Dusimy 2 min
- Przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Krewetka tygrysia (świeża) (100 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Spaghetti morskie (Himanthalia elongata) (50 g)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Sezam biały (10 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Natka pietruszki (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa zimowa z dyni
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską
Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >