fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c321ee243-1474-4756-a481-e933acaced0c

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

Przygotowanie

  • Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min
  • Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min
  • Odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidorki
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy odcedzony makaron
  • Dusimy 2 min
  • Przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki

Rady dietetyka

Pamiętaj, że każdy składnik przepisu powinien odpowiadać Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Uwagi

Dodaj przepis do listy ulubionych, oznaczając go serduszkiem.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 50 g spaghetti morskie (Himanthalia elongata)
  • 100 g krewetek
  • 1 łyżka sezamu (10 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 gałązka zielonej pietruszki (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >

Omlet z grzybami

Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby w kostkę Smażymy na maśle przez 15 minut W tym czasie mieszamy jajka z mlekiem kokosowym, oliwą i solą Wylewamy masę jajeczną na grzyby Gdy jajko od spodu się…

WIĘCEJ >