fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c321ee243-1474-4756-a481-e933acaced0c
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

Przygotowanie

  • Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min
  • Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min
  • Odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidorki
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy odcedzony makaron
  • Dusimy 2 min
  • Przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka tygrysia (świeża) (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Spaghetti morskie (Himanthalia elongata) (50 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Siekany tatar z wołowiny

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…

WIĘCEJ >