fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c321ee243-1474-4756-a481-e933acaced0c
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

Przygotowanie

  • Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min
  • Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min
  • Odcedzamy na sicie
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidorki
  • Zalewamy winem, dusimy 2 min
  • Dodajemy odcedzony makaron
  • Dusimy 2 min
  • Przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki

Rady dietetyka

Pamiętaj, że każdy składnik przepisu powinien odpowiadać Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Uwagi

Dodaj przepis do listy ulubionych, oznaczając go serduszkiem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 50 g spaghetti morskie (Himanthalia elongata)
  • 100 g krewetek
  • 1 łyżka sezamu (10 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 gałązka zielonej pietruszki (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >

Pieczone mielone mięso z cukinią

Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowo – kokosowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >