Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem
Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem
Przygotowanie
- Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min
- Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min
- Odcedzamy na sicie
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
- Pomidorki kroimy na połówki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy krewetki
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy pomidorki
- Zalewamy winem, dusimy 2 min
- Dodajemy odcedzony makaron
- Dusimy 2 min
- Przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki
Rady dietetyka
Pamiętaj, że każdy składnik przepisu powinien odpowiadać Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.
Uwagi
Dodaj przepis do listy ulubionych, oznaczając go serduszkiem.
Autor
Lista składników
- 50 g spaghetti morskie (Himanthalia elongata)
- 100 g krewetek
- 1 łyżka sezamu (10 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 50 ml białego wytrawnego wina
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 gałązka zielonej pietruszki (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa wędzona
Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…
WIĘCEJ >Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.
WIĘCEJ >