Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Przygotowanie
- Imbir drobno siekamy
- Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir
- Formujemy kształt liścia
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
- Smażymy kurczaka 5 min z każdej strony
- Dokładamy plastry ananasa (jak się nie mieszczą, to można przekroić na połówki)
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień
- Dusimy 3 minuty
- Podnosimy pokrywkę
- Przewracamy ananasy i mięso na drugą stronę
- Smażymy 2 minuty
- Na talerzu układamy roszponkę, sałatę, rukolę, radicchio
- Na sałaty kładziemy przekrojone pomidorki i ogórka
- Dodajemy krążki cebuli i polewamy sosem
- Obok sałatki kładziemy mięso z ananasami
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy pomidorów oraz pieprzu czarnego. Sos przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zamiast sznycla drobiowego można wykorzystać sznycel z dziczyzny – przepis w powiązanych. Wówczas przepis pozostanie taki sam.
Autor
Lista składników
- 1 mała pierś z kurczaka (200 g)
- 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
- 1 cienki plasterek imbiru (ok. 1 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 liść sałaty rzymskiej (35 g)
- 1 liść sałaty radicchio (35 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- 4 plasterki ogórka (20 g)
- 2 plastry cebuli (40 g)
- 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z sarny z wolnowaru
Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…
WIĘCEJ >Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >Jaglanka jabłkowo-gruszkowa
Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…
WIĘCEJ >Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…
WIĘCEJ >