fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e456df8-14cb-456c-8b12-a7990855a275-1

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Przygotowanie

  • Imbir drobno siekamy
  • Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir
  • Formujemy kształt liścia
  • Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kurczaka 5 min z każdej strony
  • Dokładamy plastry ananasa (jak się nie mieszczą, to można przekroić na połówki)
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień
  • Dusimy 3 minuty
  • Podnosimy pokrywkę
  • Przewracamy ananasy i mięso na drugą stronę
  • Smażymy 2 minuty
  • Na talerzu układamy roszponkę, sałatę, rukolę, radicchio
  • Na sałaty kładziemy przekrojone pomidorki i ogórka
  • Dodajemy krążki cebuli i polewamy sosem
  • Obok sałatki kładziemy mięso z ananasami

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy pomidorów oraz pieprzu czarnego. Sos przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zamiast sznycla drobiowego można wykorzystać sznycel z dziczyzny – przepis w powiązanych. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 mała pierś z kurczaka (200 g)
  • 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
  • 1 cienki plasterek imbiru (ok. 1 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 liść sałaty rzymskiej (35 g)
  • 1 liść sałaty radicchio (35 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 4 plasterki ogórka (20 g)
  • 2 plastry cebuli (40 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)  
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z kurkami

Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >