Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Przygotowanie
- Imbir drobno siekamy
- Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir
- Formujemy kształt liścia
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
- Smażymy kurczaka 5 min z każdej strony
- Dokładamy plastry ananasa (jak się nie mieszczą, to można przekroić na połówki)
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień
- Dusimy 3 minuty
- Podnosimy pokrywkę
- Przewracamy ananasy i mięso na drugą stronę
- Smażymy 2 minuty
- Na talerzu układamy roszponkę, sałatę, rukolę, radicchio
- Na sałaty kładziemy przekrojone pomidorki i ogórka
- Dodajemy krążki cebuli i polewamy sosem
- Obok sałatki kładziemy mięso z ananasami
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy pomidorów oraz pieprzu czarnego. Sos przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zamiast sznycla drobiowego można wykorzystać sznycel z dziczyzny – przepis w powiązanych. Wówczas przepis pozostanie taki sam.
Autor
Lista składników
- 1 mała pierś z kurczaka (200 g)
- 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
- 1 cienki plasterek imbiru (ok. 1 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 liść sałaty rzymskiej (35 g)
- 1 liść sałaty radicchio (35 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- 4 plasterki ogórka (20 g)
- 2 plastry cebuli (40 g)
- 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Parówki drobiowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >Faszerowane pomidory
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…
WIĘCEJ >Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto
Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…
WIĘCEJ >Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość…
WIĘCEJ >