fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e456df8-14cb-456c-8b12-a7990855a275-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Przygotowanie

  • Imbir drobno siekamy
  • Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir
  • Formujemy kształt liścia
  • Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kurczaka 5 min z każdej strony
  • Dokładamy plastry ananasa (jak się nie mieszczą, to można przekroić na połówki)
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień
  • Dusimy 3 minuty
  • Podnosimy pokrywkę
  • Przewracamy ananasy i mięso na drugą stronę
  • Smażymy 2 minuty
  • Na talerzu układamy roszponkę, sałatę, rukolę, radicchio
  • Na sałaty kładziemy przekrojone pomidorki i ogórka
  • Dodajemy krążki cebuli i polewamy sosem
  • Obok sałatki kładziemy mięso z ananasami

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy pomidorów oraz pieprzu czarnego. Sos przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zamiast sznycla drobiowego można wykorzystać sznycel z dziczyzny – przepis w powiązanych. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 mała pierś z kurczaka (200 g)
  • 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
  • 1 cienki plasterek imbiru (ok. 1 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 liść sałaty rzymskiej (35 g)
  • 1 liść sałaty radicchio (35 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 4 plasterki ogórka (20 g)
  • 2 plastry cebuli (40 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)  
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Prosta zupa cukiniowa

Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).

WIĘCEJ >

Jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…

WIĘCEJ >

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >