Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Przygotowanie
- Imbir drobno siekamy
- Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir
- Formujemy kształt liścia
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
- Smażymy kurczaka 5 min z każdej strony
- Dokładamy plastry ananasa (jak się nie mieszczą, to można przekroić na połówki)
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień
- Dusimy 3 minuty
- Podnosimy pokrywkę
- Przewracamy ananasy i mięso na drugą stronę
- Smażymy 2 minuty
- Na talerzu układamy roszponkę, sałatę, rukolę, radicchio
- Na sałaty kładziemy przekrojone pomidorki i ogórka
- Dodajemy krążki cebuli i polewamy sosem
- Obok sałatki kładziemy mięso z ananasami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (200 g)
- Ananas (świeży) (160 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Cebula (świeża) (40 g)
- Sos vinaigrette (40 g)
- Sałata rzymska (35 g)
- Sałata radicchio (35 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Ogórek długi (20 g)
- Rukola (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Imbir (świeży) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Chleb ze smalcem i skwarkami
Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >