fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz29-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Sznycel:

  • Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem
  • Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt
  • Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree, doprawiamy solą

Rady dietetyka

Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, lecz najlepiej wieprzowiną, która ma mniej intensywny smak niż dziczyzna.

Sprawdź, czy składniki tej potrawy odpowiadają Twojej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie sznycla w inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łopatki z dzika
  • 1 cebula (100 g)
  • 3½ plastra korzenia selera (ok. 200 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z mango, granatem i awokado

Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…

WIĘCEJ >

Owsianka z otrębami

Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >