Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Przygotowanie
Sznycel:
- Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt
- Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony
- Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min
Puree selerowo-gruszkowe:
- Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
- Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
- Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
- Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree, doprawiamy solą
Rady dietetyka
Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, lecz najlepiej wieprzowiną, która ma mniej intensywny smak niż dziczyzna.
Sprawdź, czy składniki tej potrawy odpowiadają Twojej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie sznycla w inny sposób.
Autor
Lista składników
- 200 g łopatki z dzika
- 1 cebula (100 g)
- 3½ plastra korzenia selera (ok. 200 g)
- 1 gruszka (130 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Wątróbkę delikatnie położyć…
WIĘCEJ >Marokański gulasz
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…
WIĘCEJ >Śniadaniowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jajko roztrzepujemy z oliwą z oliwek Pokrojoną paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie dodajemy kawałki ryby (upewniając się, że nie mają ości) i zalewamy masą jajeczną Pieczemy przez…
WIĘCEJ >Bananowo-owsiane pancakes
Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…
WIĘCEJ >