fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz29-3-3

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Sznycel:

  • Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem
  • Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt
  • Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min

Puree selerowo-gruszkowe:

  • Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
  • Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
  • Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
  • Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree, doprawiamy solą

Rady dietetyka

Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, lecz najlepiej wieprzowiną, która ma mniej intensywny smak niż dziczyzna.

Sprawdź, czy składniki tej potrawy odpowiadają Twojej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie sznycla w inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łopatki z dzika
  • 1 cebula (100 g)
  • 3½ plastra korzenia selera (ok. 200 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki.  Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…

WIĘCEJ >

Grillowane Halloumi

Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…

WIĘCEJ >