Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Przygotowanie
Sznycel:
- Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt
- Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony
- Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min
Puree selerowo-gruszkowe:
- Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
- Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
- Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
- Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree, doprawiamy solą
Rady dietetyka
Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, lecz najlepiej wieprzowiną, która ma mniej intensywny smak niż dziczyzna.
Sprawdź, czy składniki tej potrawy odpowiadają Twojej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie sznycla w inny sposób.
Autor
Lista składników
- 200 g łopatki z dzika
- 1 cebula (100 g)
- 3½ plastra korzenia selera (ok. 200 g)
- 1 gruszka (130 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z mango, granatem i awokado
Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…
WIĘCEJ >Owsianka z otrębami
Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy
WIĘCEJ >Wiosenna zapiekanka warzywna
Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….
WIĘCEJ >Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym
Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…
WIĘCEJ >