fbpx
logo
Szukaj
open close

Szparagi zawijane w szynkę prosciutto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f85bb83-86d1-4c77-bd66-37b883d77711
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szparagi zawijane w szynkę prosciutto

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę
  • Szparagi obieramy i odcinamy łykowate końcówki
  • Następnie wrzucamy szparagi do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez ok. 5-7 minut na średnim ogniu (gotujemy do momentu, aż szparagi będą miękkie, lecz nadal kruche)
  • Po tym czasie szparagi odcedzamy i zalewamy zimną wodą, po czym ponownie odcedzamy i odkładamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Mozzarellę i tłuszcz kroimy w równe plastry (ilość plastrów w zależności od ilości szparagów)
  • Każdego szparaga kładziemy na plastrze szynki, następnie wkładamy po kawałku mozzarelli i tłuszczu i zawijamy szparaga w szynkę (tak postępujemy ze wszystkimi szparagami)
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wkładamy do niego szparagi, które posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Następnie naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szparagami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (540 g)
  • Szynka parmeńska (270 g)
  • Ser Mozzarella (250 g)
  • Masło (75 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Smażone szparagi z orzechami włoskimi

Szparagi oczyszczamy i odcinamy zdrewniałe końcówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szparagi i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, (…)

WIĘCEJ >

Frittata z kurczakiem i szparagami

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i (…)

WIĘCEJ >

Jajecznika ze szparagami

Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki. W małym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić (…)

WIĘCEJ >

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i (…)

WIĘCEJ >

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem (…)

WIĘCEJ >