Szybkie i ostre żeberka
Szybkie i ostre żeberka
Przygotowanie
Żeberka
- Mięso wkładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie wcieramy, po czym wkładamy miskę do lodówki na min. 2 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony
- Następnie przenosimy żeberka na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Żeberka możemy podawać np. z sałatką z ulubionych warzyw
Marynata
- Chili drobno siekamy
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Żeberka
- Wieprzowina żebra (2000 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
Marynata
- Przecier pomidorowy (300 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Wino czerwone wytrawne (20 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
- Chili (5 g)
- Kolendra – nasiona (4 g)
- Garam masala (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.