fbpx
logo
Szukaj
open close

Szybkie i ostre żeberka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1d0d537a-5613-44c2-b69d-0519957a8863
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szybkie i ostre żeberka

Przygotowanie

Żeberka

  • Mięso wkładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie wcieramy, po czym wkładamy miskę do lodówki na min. 2 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony
  • Następnie przenosimy żeberka na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Żeberka możemy podawać np. z sałatką z ulubionych warzyw

Marynata

  • Chili drobno siekamy
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Żeberka

  • Wieprzowina żebra (2000 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)

Marynata

  • Przecier pomidorowy (300 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Wino czerwone wytrawne (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Chili (5 g)
  • Kolendra – nasiona (4 g)
  • Garam masala (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z kalarepy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 min Dodajemy kalarepę i podsmażamy 2-3 min Zalewamy wywarem Gotujemy 15 min na małym…

WIĘCEJ >

Żeberka po chińsku

W rondlu zagotowujemy wodę Czosnek z imbirem obieramy i kroimy w plasterki Żeberka rozdzielamy na kawałki i wkładamy do wrzącej wody na ok. 5 minut Po tym czasie żeberka odcedzamy i przenosimy do miski (niemetalowej)…

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Chrupiąca noga z kurczaka Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso…

WIĘCEJ >