fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a71779c-7b2d-4cfe-8c65-85cd0c1521b2-1

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Przygotowanie

  • Szynkę kromy w cienkie plastry
  • Na talerzu rozkładamy sałatę
  • Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Z cebuli kroimy 1-2 krążki
  • Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie
  • Polewamy sosem
  • Obok lub na wierzchu układamy plastry wędliny 

Rady dietetyka

Pamiętajmy, by sięgać po jak najlepszej jakości wyroby mięsne. Czytajmy skład oraz etykiety takich produktów.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette według naszego pomysłu – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g suszonej szynki (może być wędzona ze sklepu)
  • ½ awokado (70 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…

WIĘCEJ >

Salceson z czekolady

Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…

WIĘCEJ >

Leczo AIP

Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry. Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy kolejne…

WIĘCEJ >

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…

WIĘCEJ >