fbpx
logo
Szukaj
open close

Tabbouleh z rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cebe66e93-d355-42ae-8193-fcb742b63027
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tabbouleh z rukolą

Przygotowanie

  • Kaszę wsypujemy do sitka i płuczemy do momentu, aż spływająca woda będzie klarowna
  • Następnie przesypujemy kaszę do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 45 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Pomidory sparzamy, zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy
  • Następnie kroimy pomidory w poprzek na połówki, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę
  • Kaszę przenosimy do sitka, aby obciekła
  • Następnie przenosimy kaszę do miski, dodajemy cebulę i pomidory, dolewamy tłuszcz oraz soki i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy oliwki, posiekaną zieleninę i ponownie dokładnie mieszamy
  • Sałatkę wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wsypujemy orzeszki i prażymy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż się zarumienią)
  • Parmezan kroimy w cienkie płatki
  • Rukolę oczyszczamy i kroimy w wąskie paski
  • Przed podaniem wyciągamy sałatkę z lodówki, dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy
  • Sałatkę posypujemy parmezanem i orzeszkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulgur (250 g)
  • Pomidor (250 g)
  • Rukola (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z grapefruita 100% (18 ml)
  • Orzechy piniowe (25 g)
  • Oliwki zielone (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – kotek z jajem przepiórczym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Z chleba wycinamy kółka Z sera wycinamy kółka i trójkąty Szczypiorek kroimy w krótkie paski Oliwkę kroimy w plastry Z papryki wycinamy trójkącik…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – rakieta z serem i sówka

Rakieta z serem Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety Rzodkiewkę kroimy w plastry Z ogórka wycinamy paski Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety,…

WIĘCEJ >

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >

Zielona sałatka z oliwą

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera Dolewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy oliwki i całość dokładnie blendujemy Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do dressingu i mieszamy Na talerzach rozkładamy sałaty i polewamy dressingiem

WIĘCEJ >