fbpx
Szukaj
open close

Tabbouleh z rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cebe66e93-d355-42ae-8193-fcb742b63027
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tabbouleh z rukolą

Przygotowanie

  • Kaszę wsypujemy do sitka i płuczemy do momentu, aż spływająca woda będzie klarowna
  • Następnie przesypujemy kaszę do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 45 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Pomidory sparzamy, zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy
  • Następnie kroimy pomidory w poprzek na połówki, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę
  • Kaszę przenosimy do sitka, aby obciekła
  • Następnie przenosimy kaszę do miski, dodajemy cebulę i pomidory, dolewamy tłuszcz oraz soki i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy oliwki, posiekaną zieleninę i ponownie dokładnie mieszamy
  • Sałatkę wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wsypujemy orzeszki i prażymy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż się zarumienią)
  • Parmezan kroimy w cienkie płatki
  • Rukolę oczyszczamy i kroimy w wąskie paski
  • Przed podaniem wyciągamy sałatkę z lodówki, dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy
  • Sałatkę posypujemy parmezanem i orzeszkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulgur (250 g)
  • Pomidor (250 g)
  • Rukola (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z grapefruita 100% (18 ml)
  • Orzechy piniowe (25 g)
  • Oliwki zielone (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Indyjska sałatka z kurczakiem

Mięso obieramy ze skóry i tłuszczu, wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (curry), dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez (…)

WIĘCEJ >

Azjatycka sałatka z kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez (…)

WIĘCEJ >

Meksykańska sałatka z kurczaka

Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora (…)

WIĘCEJ >

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. (…)

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez (…)

WIĘCEJ >