fbpx
logo
Szukaj
open close

Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbfd7ac86-fd84-4d6c-98a2-144fb8dcf789
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami

Przygotowanie

Spód

  • Daktyle wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy
  • Do blendera wsypujemy pistacje, pestki słonecznika oraz pestki dyni i blendujemy z ostrzem „S” na piasek (uważamy aby nie powstało masło orzechowe)
  • Do rozdrobnionych orzechów i pestek dodajemy przyprawy oraz kakao i lekko blendujemy
  • Następnie dodajemy daktyle i całość blendujemy na zwartą, zbita i lekko kleistą masę
  • Jeśli masa jest zbyt klejąca – możemy dosypać więcej pestek
  • Gotową masę rozprowadzamy na dnie formy do tarty i wkładamy do lodówki (w tym czasie przygotowujemy masę jaglaną)

Masa jaglana

  • Migdały zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 30 minut, po czym odcedzamy
  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie ściągamy z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
  • Z truskawek usuwamy szypułki
  • Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką, aksamitną masę
  • Z lodówki wyciągamy spód i wylewamy na niego masę, którą równomiernie rozprowadzamy
  • Tartę przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Opcjonalnie dekorujemy tartę z wierzchu owocami np. truskawkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (150 g)
  • Pestki słonecznika obrane (90 g)
  • Pestki dyni obrane (65 g)
  • Daktyl (60 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Kardamon – ziarno (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Masa jaglana

  • Truskawka (150 g)
  • Kasza jaglana (90 g)
  • Syrop klonowy (80 g)
  • Migdał (35 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Lodówka, Miska, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Do malaksera wsypujemy mąkę Włączamy urządzenie i stopniowo dodajemy tłuszcz, aż…

WIĘCEJ >

Mazurek kajmakowy

Kruche ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cukier mielimy w młynku do kawy Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i siekamy, po czym zagniatamy ciasto Gotowe ciasto rozwałkowujemy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Ryżanka z jabłkiem

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jabłko obieramy i kroimy w plastry Ryżankę przenosimy do miski, dekorujemy plastrami jabłka i posypujemy cynamonem

WIĘCEJ >