fbpx
logo
Szukaj
open close

Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbfd7ac86-fd84-4d6c-98a2-144fb8dcf789
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami

Przygotowanie

Spód

  • Daktyle wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy
  • Do blendera wsypujemy pistacje, pestki słonecznika oraz pestki dyni i blendujemy z ostrzem „S” na piasek (uważamy aby nie powstało masło orzechowe)
  • Do rozdrobnionych orzechów i pestek dodajemy przyprawy oraz kakao i lekko blendujemy
  • Następnie dodajemy daktyle i całość blendujemy na zwartą, zbita i lekko kleistą masę
  • Jeśli masa jest zbyt klejąca – możemy dosypać więcej pestek
  • Gotową masę rozprowadzamy na dnie formy do tarty i wkładamy do lodówki (w tym czasie przygotowujemy masę jaglaną)

Masa jaglana

  • Migdały zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 30 minut, po czym odcedzamy
  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie ściągamy z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
  • Z truskawek usuwamy szypułki
  • Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką, aksamitną masę
  • Z lodówki wyciągamy spód i wylewamy na niego masę, którą równomiernie rozprowadzamy
  • Tartę przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Opcjonalnie dekorujemy tartę z wierzchu owocami np. truskawkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (150 g)
  • Pestki słonecznika obrane (90 g)
  • Pestki dyni obrane (65 g)
  • Daktyl (60 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Kardamon – ziarno (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Masa jaglana

  • Truskawka (150 g)
  • Kasza jaglana (90 g)
  • Syrop klonowy (80 g)
  • Migdał (35 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Lodówka, Miska, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Odżywczy chleb kukurydziany

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kaszę kukurydzianą, sodę oraz przyprawy (sól) i mieszamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy do…

WIĘCEJ >

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – ptaszek

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, rodzynkami i masłem orzechowym) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Z…

WIĘCEJ >

Pulpeciki jaglane z warzywami

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…

WIĘCEJ >