Uda gęsie z kaszą
Uda gęsie z kaszą
Przygotowanie
- Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do miski
- Do rondla wlewamy sok i lekko podgrzewamy
- Następnie do soku dodajemy miód i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
- Mięso polewamy zawartością rondla i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
- Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i przykrywamy pokrywką
- Następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 1,5 godz.
- Po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 1 godz. (podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso sosem)
- Kasze gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Mięso podajemy z kaszą i z posiekaną zieleniną (natką)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gęsi.
Autor
Lista składników
- Gęsina udko (800 g)
- Sok z pomarańczy 100% (125 g)
- Kasza jęczmienna pęczak (90 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Kminek mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie nabijamy po 3-4 krewetki na patyki do szaszłyków, układając je w półksiężyce (przebijamy z dwóch stron) Do miski wlewamy białka jaj, dolewamy sok z cytryny…
WIĘCEJ >Ryż, dynia, jabłko, orzechy, miód
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jabłko obieramy…
WIĘCEJ >Szaszłyki z piersi kurczaka na ostro
Chili drobno siekamy (pestki usuwamy) i przenosimy do miski Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i dokładnie mieszamy Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę Następnie wrzucamy mięso do miski z marynatą i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >