fbpx
logo
Szukaj
open close

Uda gęsie z kaszą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7df3255-44ff-4e1e-90cd-ec2124ce26b1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Uda gęsie z kaszą

Przygotowanie

  • Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do miski
  • Do rondla wlewamy sok i lekko podgrzewamy
  • Następnie do soku dodajemy miód i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Mięso polewamy zawartością rondla i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i przykrywamy pokrywką
  • Następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 1,5 godz.
  • Po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 1 godz. (podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso sosem)
  • Kasze gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Mięso podajemy z kaszą i z posiekaną zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gęsi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gęsina udko (800 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (125 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (90 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie nabijamy po 3-4 krewetki na patyki do szaszłyków, układając je w półksiężyce (przebijamy z dwóch stron) Do miski wlewamy białka jaj, dolewamy sok z cytryny…

WIĘCEJ >

Ryż, dynia, jabłko, orzechy, miód

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jabłko obieramy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z piersi kurczaka na ostro

Chili drobno siekamy (pestki usuwamy) i przenosimy do miski Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i dokładnie mieszamy Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę Następnie wrzucamy mięso do miski z marynatą i dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >