fbpx
logo
Szukaj
open close

Uda gęsie z kaszą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7df3255-44ff-4e1e-90cd-ec2124ce26b1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Uda gęsie z kaszą

Przygotowanie

  • Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do miski
  • Do rondla wlewamy sok i lekko podgrzewamy
  • Następnie do soku dodajemy miód i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Mięso polewamy zawartością rondla i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i przykrywamy pokrywką
  • Następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 1,5 godz.
  • Po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 1 godz. (podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso sosem)
  • Kasze gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Mięso podajemy z kaszą i z posiekaną zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gęsi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gęsina udko (800 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (125 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (90 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pierś gęsi w sosie pomarańczowym

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kratkę Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) i wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka (…)

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię (…)

WIĘCEJ >

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do (…)

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy (…)

WIĘCEJ >