fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierś gęsi w sosie pomarańczowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f2db4d-ccee-4252-8e9b-739aa7daf76b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierś gęsi w sosie pomarańczowym

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kratkę
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z połowy ilości pomarańczy wyciskamy sok, a drugą połowę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy z nich błonki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4 minuty z każdej strony (najpierw ze strony skóry)
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy szalotki, wlewamy 1/4 ilości wina i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem
  • Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy oraz pozostałe wino i gotujemy do momentu, aż sos zacznie gęstnieć
  • Dodajemy cząstki pomarańczy oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy w plastry i podajemy obłożone szalotkami i polane sosem pomarańczowym

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gęsi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gęsina pierś (500 g)
  • Pomarańcza (450 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (100 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (85 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Cielęcina w winie z cytryną i fenkułem

Mięso kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plasterki Fenkuł kroimy na kawałki Skórkę cytryny kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut (tak, aby…

WIĘCEJ >

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu) Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – wsypujemy mąkę i cały czas mieszając smażymy do momentu, aż utworzy się „pasta”…

WIĘCEJ >

Kotlety jagnięce z sosem cebulowym

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z zieleniną i smażymy przez ok. 8-10 minut Wlewamy wino i bulion, dodajemy musztardę i gotujemy przez ok. 5 minut, co…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana mięsem mielonym

W rondlu zagotowujemy wodę Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i…

WIĘCEJ >