Gęś z warzywami
Gęś z warzywami
Przygotowanie
- Gęś dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy tłuszcz ze strony kupra (przetapiamy go na smalec)
- Następnie nacieramy gęś przyprawami (majerankiem, solą i pieprzem) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2/5 ilości)
- Gęś wkładamy do brytfanny, a następnie do lodówki na ok. 10 godz.
- Po tym czasie piekarnika nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na poł i wkładamy do gęsi
- Pozostały czosnek obieramy, kroimy na pół i wkładamy do gęsi
- Tuszkę gęsi umieszczamy piersiami do dołu w brytfannie, nacieramy tłuszczem (masłem) i podlewamy wodą
- Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie temp. piekarnika zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy gęś jeszcze przez ok. 4 godz. (co ok. 1 godz. obracamy gęś na drugą stronę i podlewamy tłuszczem)
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (na półtwardo)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pozostałe warzywa obieramy, kroimy na kawałki i układamy na papierze
- Ziemniaki odcedzamy i układamy na papierze
- Warzywa skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami (solą, pieprzem i pozostałymi ziołami) i przykrywamy folią aluminiową
- Blachę wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom i pieczemy przez ok. 25-30 minut
- Gęś podajemy obłożoną warzywami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gęsią.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Gęsina tuszka (4500 g)
- Pomidor (1000 g)
- Jabłko (900 g)
- Ziemniak (450 g)
- Dynia (250 g)
- Woda (250 ml)
- Marchew (135 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Masło (30 g)
- Czosnek (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Majeranek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Pieprz czarny (6 g)
- Bazylia suszona (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Rozmaryn suszony (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z boczkiem
Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….
WIĘCEJ >Zupa koktajlowa
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…
WIĘCEJ >Wołowina i jaja na rukoli
Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Paprykę kroimy w paski Jaja…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >