fbpx
logo
Szukaj
open close

Wątroba wołowa w sosie z limonki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e2faf76-41d5-41bc-9e3b-7bcd7e3195b1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wątroba wołowa w sosie z limonki

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie paseczki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy do momentu, aż się zarumieni, lecz nie całkowicie usmaży
  • Następnie kroimy mięso w kwadraciki o boku ok. 2,5 cm
  • Na patelnię wrzucamy z powrotem mięso, dodajemy czosnek i przyprawy (kmin i pieprz), mieszamy i ustawiamy patelnię na małym ogniu
  • Dodajemy passatę, tłuszcz i wodę (5/6 ilości), mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu
  • Do miski wlewamy sok z limonki i pozostałą wodę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy na konsystencję gęstej śmietany
  • Przygotowany sos wlewamy na środek patelni, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut na wolnym ogniu

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wątróbki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina wątroba (500 g)
  • Woda (120 ml)
  • Passata pomidorowa (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka z orzechów włoskich (18 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Strudel serowo-warzywny

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości) Następnie warzywa odcedzamy Cebulę…

WIĘCEJ >

Smażona cukinia z ciecierzycą

Cukinię kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 8-10…

WIĘCEJ >

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

W garnku zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie wkładamy ziemniaki na ok. 2 minuty do wrzącej wody, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą Mięso kroimy w…

WIĘCEJ >