fbpx
logo
Szukaj
open close

Wątróbka z boczkiem z patelni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c974a4131-35d4-48fd-9e5a-dbb634c6ea17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wątróbka z boczkiem z patelni

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z zieleniną (szałwią) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski
  • Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem cebulę i sos, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wątróbki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina wątróbka (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Szałwia (świeża) (6 g)
  • Sos Worcestershire (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi w sosie pomarańczowym

W garnku zagotowujemy wodę Przygotowujemy miskę z wodą i lodem Ze szparagów odcinamy końcówki Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Szparagi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez ok. 5 minut Następnie szparagi odcedzamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…

WIĘCEJ >

Sałatka Waldorf

Seler kroimy na małe kawałki i przenosimy do miski Jabłka kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) i dodajemy do miski Do miski dodajemy orzechy i mieszamy Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Krem cukiniowy

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…

WIĘCEJ >