Wątróbka z boczkiem z patelni
Wątróbka z boczkiem z patelni
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
- Wrzucamy cebulę z zieleniną (szałwią) i smażymy przez ok. 5 minut
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski
- Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy z powrotem cebulę i sos, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wątróbki.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina wątróbka (500 g)
- Cebula (210 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Szałwia (świeża) (6 g)
- Sos Worcestershire (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Wątróbka pieczona z jabłkami
Nastawiamy piekarnik na temp. 175 st. C z opcją grzania z góry i dołu Jabłka kroimy w 8 ćwiartek Cebulę kroimy na pół i w plasterki Szklimy na tłuszczu Dodajemy majeranek Dodajemy jabłko i wątróbkę…
WIĘCEJ >Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…
WIĘCEJ >Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…
WIĘCEJ >